Posle odluke Ustavnog suda da odbornički mandati pripadaju odbornicima, požarevački naprednjaci podneli su zahtev predsedniku Gradske skupštine da im skupština vrati osam mandata, koji su na osnovu potpisanih blanko ostavki pripali radikalima.


Skupština grada nije izglasala predlog da se vrate mandati bivšim odbornicima koji su iz SRS prešli u Srpsku naprednu stranku. Predlog osmoro odbornika koje je SRS zamenila krajem 2008. godine nije dobio dovoljnu većinu u skupštini.Od 65 prisutnih odbornika za je glasalo 31 (DS, G17+, JS i dva sanostalna), protiv 20 (SRS), a uzdržano je bilo 13 (SPS I DSS) odbornika, dok jedan odbornik (DS) nije glasao, tako da ovaj predlog nije usvojen, jer za usvajanje bilo je potrebno 33 glasa.

Zahvaljujući bivšim koalicionim paertnerima SPS-u i DSS-u čiji su odbornici bili uzdržani, Srpska radikalna stranka zadržala je mandate u lokalnom parlamentu.

Glasanju je prethodila rasprava u kojoj su pljuštale optužbe i prozivke.

Radikali su optuživali da se na njihove odbornike vršio pritisak, a pojedini samostalni odbornici radikale da su oni vršili pritisak na njih. DS je tvrdio da s tim nema ništa i da pitanje mandata nema nikakve veze sa političkim dogovorima. Radikali su prozivali za izdaju, DSS za neprincipijalne koalicije i pokušaj slabljenja opozicije, dok socijalisti u ovoj raspravi nisu učestvovali.

Prvi radikal u Požarevcu, Saša Valjarević nije krio zadovoljstvo ovakvim razvojem situacije. On je rekao da je pobedila božja pravda, dok se zahvaljivao odbornicima SPS-a i DSS-a na njihovoj zrelosti i principijalnosti.

– Pobedila je pravda i to ona božja, kao i razum odgovornih odbornika koji su glasali protiv ili bili uzdržani.Mi smo u skladu sa zakonom, preko odluke tadašnjeg Okružnog suda u Požarevcu, oduzeli te mandate, i to je bilo sve čisto.Nakon odluke Ustavnog suda bivši odbornici SRS-a, sada članovi SNS krenuli su sa zahtevom da im se vrate, pozivajući se na pomenutu odluku Ustavnog suda. Apelacioni sud u Beogradu odbio je sve te zahteve naglasivši da se odluka Ustavnog suda ne može retroaktivno primenjivati, tako da su sporni mandati ostali SRS-u-istakao je Valjarević i dodao da je tokom celog dana od strane poslanika SNS-a Veroljuba Arsića vršen pritisak na mnoge odbornike, nudeći im sve i svašta, da glasaju da se predlog prihvati.

– Naš bivši odbornik Sotir Sotirov nas je optuživao da mi vršimo pritiske na njega i na još neke odbornike, da glasaju protiv, a za uzvrat da će da dobije mnoge benefite. To nije tačno. On je instruisan od SNS-a da nas blati i optužuje, jer je sigurno podmićen.Upravo je suprotna strana nudila razne ponude odbornicima. Mi imamo u mobilnim telefonima kakve su ponude sve stizale od SNS-a- i u novcu i u radnim mestima. Obećavali su da će, sutradan, kada budu u vlasti da će im se odužiti tako što će im materijalno pomoći ili rešiti neki životni problem, kao i mogućnost zapošljavanja u nekom od javnih preduzeća. To je verovatno neki politički dil između njih i Demokratske stranke, jer DS ulazi u političku kampanju, gde pokušava da opoziciju u Požarevcu i u drugim gradovima razbije, kao što je razbil SRS u republičkom parlamentu i napravila SNS.

Valjarević je istakao da im se vratio odbornik Mirko Milanović koji je bio obmanut od strane SNS iskoristivši njegovu lošu situaciju obećavši mu da će da zaposle njegovog sina.

– Oni su mu obećavali da će preko drugih stranaka, konkretno preko DS-a, da mu zaposle sina u Privredno društvo na neko radno mesto.Međutim, do toga nije došlo i on se vratio tamo odakle je potekao, glasavši protiv predloga SNS.

Na pitanje ko je najviše vršio pritisak na odbornike nudeći im razne privilegije, ako glasaju za predlog da se mandati vrate odbornicima koji su prešli u SNS, Valjarević kaže:

– To je poslanik Veroljub Arsić. On je direktno i indirektno vršio pritisak preko poslodavaca pojedinih naših odbornika.On ih je upozoravao da mogu ostati bez posla u privatnom sektoru ako ne budu podržali njihov predlog.

Komentarišući dešavanja sa skupštine Veroljub Arsić iz SNS-a nije krio razočarenje što gradska skupština nije ispoštovala odluku Ustavnog suda i vratila im odborničke mandate.On je rekao da se radi o potpunom pravnom nasilju i dodao da predsednik skupštine i čelni čovek SPS-a Miomir Ilić nikada neće dobiti podršku predstavnika naprednjaka, kao i da se to odnosi na Socijalističku partiju Srbije u Požarevcu sve dok je Ilić na njenom čelu, jer se stavio iznad zakona i prekršio međusobni dogovor.

– Ovo samo dokazuje da predsednik skupštine i jedan deo vladajuće većine ne prihvataju odluke Ustavnog suda. Oni su svo vreme tražili način ne kako da izvrše odluku suda, već kako da je ne izvrše. To su uradila na osnovu fingiranog tumačenja Apelacionog suda stavljajući da odbornici glasaju za taj predlog, što im nije bilo obaveza, već je trebalo samo da se konstatuje, kao što je urađeno u drugim gradovima, da mandati pripadaju odbornicima i da nam se posle toga verifikuju oduzeti mandati. Odluke Ustavnog suda su konačne, izvršne i opšteobavezujeće. Zbog njihovog neizvršavanja i grad će trpeti štetu. Takođe, odgovorni koji ne izvršavaju ove odluke prave krivično dele i zbog toga snose krivičnu odgovornost. Gospodin Ilić zbog svega ovoga mora da se zamisli i da vidi da li će štetu gradu kojoj je naveo da nadoknadi iz svoga džepa – objasnio je Arsić dodavši da opstrukciju vrši predsednik skupštine zajedno sa odbornicima svoje partije. On je rekao da ne zna razloge zašto Ilić to radi i napominje da ga možda i Valjarević ucenjuje.

– Duboko sam razočaran ponašanjem predsednika skupštine Miomira Ilića sa kojim sam do skora imao izuzetnu saradnju. Zbog toga što nije ispunio obećanja, što je prekršio zakon i nije ispoštovao dogovor više nećemo sarađivati sa njim, niti sa SPS-om, dok je Ilić načelu – poručio je Arsić.

Na kraju narodni poslanik Arsić je rekao da osam odbornika čeka da Ustavni sud odredi način izvršenja svoje odluke i da bilo kakvi drugi potezi po pitanju mandata u narednom periodu neće biti povučeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari