"Niko ne može da mi zabrani da se vratim tamo gde sam rođen": Završne reči na suđenju Časlavu Joliću iz Đurakovca kod Istoka 1Foto: Kosovo Online

Časlav Jolić iz Đurakovca kod Istoka izjavio je danas u Prištini da ga ništa i niko neće pokolebati da se vrati na dedovinu na Kosovu i Metohiji, odbacujući navode optužnice da je počinio ratni zločin.

Časlav Jolić se obratio sudskom veću Osnovnog suda u Prištini tokom iznošenja završnih reči u procesu koji se vodi protiv njega, prenosi RTS.

“U vašim sam rukama, ali ponoviću kao i što sam ranije rekao: niko ne može da mi uskrati i da mi zabrani da se vratim tamo gde sam rođen”, poručio je Jolić sudskom veću Osnovnog suda u Prištini.

Pre Jolića veću su se obratili tužilac i njegov branilac.

U završnoj reči tužilac Iljir Morina tvrdio je da je kazivanjem svedoka dokazano da je optuženi izvršio zločine koji mu se pripisuju.

Smatra da postoje dokazi, te da se oni poklapaju sa izjavama svedoka, da je Jolić počinio delo koje mu se stavlja na teret i da stoga traži da se proglasi krivim i kazni po zakonu.

Tužilac tvrdi da je Jolić, kao srpski policajac, u martu i maju 1998. godine, pretukao osobe albanske nacionalnosti u tri odvojena slučaja. Prvi se, po tužiocu, dogodio nakon pada vojnog helikoptera u selu Blagača kod Đurakovca, drugi u restoranu u Đurakovcu, a treći 15. marta 1998. godine u Đurakovcu.

Branilac optuženog Midrag Brkljač, ne osporavajući opšti kontekst događanja, rekao je da su činjenice da njegov klijent nije, kao što je to naveo tužilac, učestvovao u premlaćivanju oštećenih.

“Od početka sam tvrdio i sada snažno tvrdim da Jolić u martu i maju nije bio pripadnik policije, iako tužilac to tvrdi”, naveo je Brkljač.

Ističući primere različitih iskaza osoba koje se predstavljaju kao oštećeni, iskaza datih u policiji i tokom saslušanja u sudskom procesu, Brkljač je pitao sudsko veće “da li možemo da verujemo čoveku koji je u relativno kratkom vremenskom roku dao različite izjave”.

„Nema nijednog drugog dokaza, nijednog svedoka, nema materijalnog dokaza, nema snimka iz vasione, ništa nema da je Časlav bio na tom mestu gde je pao helikoter tog dana, jedini koji to tvrdi je M. Z.“, naveo je Brkljač.

Časlav Jolić, otac četvoro dece sa boravištem u centralnoj Srbiji, uhapšen je 3. juna 2022. godine kada je nakon očeve smrti došao u Istok. Na Kosovu je i pre očeve smrti često boravio i nije imao nikakvih problema, a uhapšen je kada je došao kako bi pribavio dokumentaciju u vezi sa ostavinskom raspravom.

“Smatram da u ovom slučaju nisu izvedeni dokazi koji mogu da izdrže test međunarodnih normi. Jolić možda ima slaba mesta u svom alibiju, ali ona ne mogu da posluže da se dokaže da je kriv”, rekao je Brkljač.

Zaključio je “da veruje i da se nada da sudsko veće neće nasesti na gnusne neistine koje su izgovorili pojedini svedoci i da će kao iskusni ljudi znati da ocene šta je istina”.

“Na kraju mogu da vam kažem da je savest mog klijena Jolića potpuno čista. Predlažem da Jolića odmah oslobodite. On je dve godine u pritvoru, kao da je ubio nekoliko ljudi”, podvukao je Brkljač i pozvao sudije da se pridržavaju zakona.

Sudija Musa Konđelji najavio je izricanje presude 10. juna u 13.15 u Osnovnom sudu u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari