Drugi ovogodišnji vašar u Rumi najavio je još lošije stanje u stočarstvu od prošlogodišnjeg. U maloj ponudi stoke za klanje je kupljeno pedeset krava, po ceni od jedan evro za kilogram i dvadesetak konja. Iako je ponuda teladi bila najveća, 1.200 komada, prodato je svega stotinak komada. Veliki kupci se kolebaju, jer je za tele od 160 kilograma trebalo izdvojiti 570 – 600 evra.


Cena jaganjaca je 320 dinara po kilogramu, a trgovine nije bilo. Na ovom vašaru nisu se pojavile velike klanice za otkup zalučenih krava, a niko od stočara nije nudio utovljenu junad, niti priplodne junice.

Aleksandar Radojčićiz Kovina je redovan posetilac vašara i za „AgroPress“ tvrdi da je, što se ponude stoke tiče, trenutno najbolja pijaca u Požarevcu (svakog ponedeljka), ali da se svuda primeti da su naša stada sve manja i da mi i nemamo pravu robu za izvoz.

– Kod mene, u Banatu, prodati su jaganjci i dobra junad, ali su i dve farme od pedeset muzara propale zbog niske cene mleka – kaže ovaj farmer koji drži hiljadu ovaca u Deliblatskoj peščari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari