Opštinski odbor DS u Pirotu od svojih koalicionih partnera u lokalnoj vlasti – Koalicije za Pirot, G17 plus, SPO i SPS traži preispitivanje odnosa unutar vladajuće većine i veće učešće u vlasti, ali, bar za sada, nema najava da će demokrate izaći iz vlasti. A ako se to i desi, time neće biti ugrožena vladajuća većina u SO Pirot, koja ima 40 od 56 odborničkih mesta. Jedina opozicija je SRS sa 16 mandata.

Predsednica OO DS Danijela Ćirić kaže da kao druga po snazi stranka u koaliciji (imaju devet odbornika) nisu dovoljno uključeni u donošenje važnih odluka u SO Pirot.

– Sa pozicije koju imamo ne možemo da utičemo na mnoge stvari, pa zato i tražimo da se ti odnosi preispitaju i da se izvrši nova preraspodela vlasti. To što tražimo da se preispitaju odnosi unutar koalicije ne znači nikakvu najavu našeg izlaska iz vlasti. Želimo da preuzmemo odgovornost za pojedine oblasti, što do sada nije bio slučaj. Mi smo u preraspodeli funkcija dobili mesto zamenika predsednika SO, ali to nije dovoljno da možemo da utičemo na situaciju u lokalnoj samoupravi i damo svoj maksimum. I KZP i G17 plus složili su se da treba da razgovaramo. Znamo da nas oni uvek mogu zameniti radikalima, ali pitanje šta će dobiti od njih a šta od nas. Na njima je da procene ko može da im bude partner – kaže Ćirićeva.

Predsednica OO G17 plus i pomoćnica predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj Dragana Petrović kaže da je činjenica da uticaj DS u pirotskoj opštini nije zadovoljavajući.

– To se prvenstveno odnosi na kontakte sa ministarstvima na čijem su čelu kadrovi iz DS. Mislim prvenstveno na ministarstva za poljoprivredu i živiotnu sredinu i prostorno planiranje koja daju izuzetne pogodnosti koje su slabo iskorišćene u našoj opštini, verovatno nedovoljnom aktivnošću članova DS u lokalnoj samoupravi ili njihovim nedovoljnim brojem. Smatramo da na osnovu našeg koalicionog dogovora njihov uticaj treba da bude jači. Da li će se on ogledati kroz povećan broj funkcija u lokalnoj vlasti ili ne, to je stvar pregovora Koalicije za Pirot, G17 plus i SPO, kao predizbornih, i SPS i DS kao postizbornih partnera. Ne verujem da je to najava izlaska DS iz lokalne vlasti i to ne bi volela. Nama je potrebna DS u lokalnoj vlasti upravo zbog kontakata sa ministarstvima – kaže Petrovićeva.

Sekretar OO SPS Vidojko Panajotović kaže da je SPS oko učešća u lokalnoj vlasti razgovarala sa Koalicijom za Pirot.

– U vlasti je i DS i nama je drago zbog toga. U to vreme njihove ambicije nisu bile velike kao sada. Videćemo kakvi su sada njihovi zahtevi. Kad je reč o donošenju odluka u SO, nemamo nikakve primedbe i u tome učestvujemo. Pre svake sednice se dogovaramo. Ne verujem da je to najava krize vlasti i njihov izlazak iz vlasti. I bez njih Koalicija za Pirot, sa nama, ima većinu, ali ne verujem da će oni izaći iz vlasti – kaže Panajotović.

Predsednik OO SPO Boban Tolić kaže da je SPO bio predizborni partner Koaliciji za Pirot i G 17 plus koji su osvojii najviše mandata.

– Videćemo šta demokrate traže posle razgovora. Sve ove razgovore shvatam kao dogovor o daljoj saradnji i realizaciji projekata koje imamo i uspostavljanje još bolje komunikacije među koalicionim partnertima. U svemu tome, dakle, vidim jednu pozitivnu stvar i mislim da to nije najava bilo kakvih promena unutar vladajuće većine u lokalnoj skupštini – kaže Tolić.

 

Imamo većinu i bez demokrata

Lider Koalicije za Pirot i predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da nesporazuma nema i da je aktuelna vlast u prošlom mandatu funcionisala u sličnoj koaliciji.

– Imamo većinu i bez DS. Namera Koalicije za Pirot bila je da se napravi široka koalicija i da stranka koja rukovodi Srbijom i ima predsednika Vlade bude deo većine u pirotskom parlamentu i da svojim potencijalima pomaže razvoj opštine Pirot. Ako neko želi da preisputuje odnose, mora da ima jasne zahteve i da tačno kaže šta nije dobro. Do sada smo funkcionisali na taj način što smo se dogovarali oko glavnih ciljeva u opštini a ne po principu ko koliko ima kvota na određenim rukovodećim položajima. To nas nije zanimalo, niti mene kao predsednika zanima da sitno-kalkulantski određujemo ko će koliko imati mesta u upravnim i nadzornim odborima ili imati direktorska mesta – kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari