Niko odgovoran za objavljivanje ličnih podataka Marije Lukić? 1Foto: FoNet/ AP

U bruskom domu zdravlja kao ni u Osnovnom sudu u Brusu nema odgovornih za curenje ličnih podataka iz zdravstvenog kartona Marije Lukić.

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti sproveo je nadzor na osnovu raspoloživih informacija o objavljivanju matičnog broja, adrese i broja mobilnog telefona Marije Lukić na društvenim mrežama. U dopisu koji je našem listu dostavio Poverenik navodi se da je od Suda i DZ u Brusu zatraženo da se pisanim putem izjasne „da li je neko od njihovih zaposlenih fotografisao, skenirao ili na drugi način prikupio podatke“ iz zdravstvenog kartona Marije Lukić, koji su potom objavljeni na društvenim mrežama, te da li su te podatke učinili dostupnim trećim licima.

U odgovorima Suda i DZ Brus, koji su stigli istoga dana, navodi se da ni u jednoj od ovih ustanova nema saznanja o tome da je neko zloupotrebio zdravstveni karton Marije Lukić. Iz Doma zdravlja ističu da je kopija zdravstvenog dokumenta lično uručena Mariji Lukić, dok Sud navodi da je ona priložila tu kopiju na glavnom pretresu.

Advokat Borivoje Borović, koji zastupa Mariju Lukić u postupku protiv predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke zbog seksualnog uznemiravanja, objašnjava za naš list da je druga strana u postupku, tj. Jutka, predložila da se u okviru dokaznog materijala priloži i zdravstveni karton, što je Borović kao punomoćnik dozvolio.

Poverenik zaključuje da nije utvrdio da li je od Suda i/ili DZ u Brusu prekršen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, i uzima u obzir navode da je Marija Lukić podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Tužilaštvu su podnete prijave ne samo za objavljene lične podatke, već i za pretnje koje je Lukić dobijala na društvenim mrežama, kao i za zloupotrebu njenih fotografija. Iz Tužilaštva, međutim, dosad ni Mariji Lukić, kako nam je nedavno rekla, ni našem listu nije stigao nikakav odgovor o tim prijavama, niti se zna da li je istraga uopšte pokrenuta.

Što se tiče objavljivanja zdravstvenog kartona, Borović ističe da druga strana u postupku pred sudom ima pravo da raspolaže svim dokumentima iz predmeta, što znači da su Jutka i njegov punomoćnik imali uvida i u zdravstveni karton, kao i u ostali dokazni materijal.

– Niko drugi osim Jutke nije mogao da ima koristi od zloupotrebe podataka Marije Lukić, zaključuje Borović.

Oće-neće miting

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, Milutin Jeličić Jutka će možda odustati od mitinga podrške samom sebi, koji je najavio za četvrtak ove nedelje i za koji je, kako je Danas saznao, zaposlenima naložio obavezno prisustvo. Smenu Jutke, koji je i dalje predsednik opštine iako je najavio ostavku, zatražio je i Savez za Srbiju upozoravajući ga da to učini do srede, 13. marta, ili će SZS doći u Brus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari