Prednost od 120.000 glasova sa kojom kandidat VMRO-DPMNE, sadašnji predsednik Đorđe Ivanov ide u drugi krug predsedničkih izbora sa kandidatom opozicione Socijaldemokratske stranke Makedonije Stevom Pendarovskim čini više nego ozbiljnim izglede da Ivanov po drugi put postane makedonski predsednik, a Nikola Gruevski čak po četvrti put makedonski premijer, smatraju komentatori i analitičari koje citiraju skopski mediji.


Drugi krug predsedničkih i prevremeni parlamentarni izbori održaće se 27. aprila i analitičari procenjuju da će izlaznost biti veća nego 13. aprila kad je o predsedniku Makedonije glasalo 48,84 odsto upisanih birača.

Ovakav zaključak je tim pre verovatan što se opoziciona SDSM i njen šef Zoran Zaev ne nosi sa rezultatom iz prvog kruga predsedničkih izbora na politički najproduktivniji način, a šef albanske partije DUI (Demokratska unija za integraciju) Ali Ahmeti najavio je da će ta stranka učestvovati na parlamentarnim izborima, ali da će svoje birače pozvati da bojkotuju i drugi krug predsedničkih izbora.

S obzirom na razliku iz prvog kruga predsedničkih izbora (449.068 prema 326.133 glasa) tvrdnja Zaeva da je „vlast preko sistematske krađe glasova u danima pred i na sam dan izbora sprečila da se izrazi volja građana“ i da se „radi o kriminalu i da ćemo uskoro izaći sa dokazima ko je kriminalac“ čini se sasvim nerealnom, ocenjuju skopski mediji, koje opoziciona SDSM uostalom optužuje da su pod totalnom kontrolom vlasti zbog čega je nedavno održana vatrena rasprava između novinara i opozicionih poslanika.

Ali Ahmeti je opet precizirao da nastavlja promociju svoje „velike nadstranačke ideje“ o konsenzualnom predsedniku Makedonije. „Ni na koji način ne želimo da joj štetimo jer je ta ideja mnogo značajnija od izlaska na izbore i podrške Stevi Pendarovskom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari