Nikola Jokić: Predizborni džoker 1Foto: EPA-EFE/ SHAWN THEW

Nikola Jokić je ovog vikenda u centru pažnje, ali ne zbog svojih košarkaških veština, već što je po tvrdnji jednog od predsedničkih kandidata potpisao podršku njemu i njegovog stranci.

– Ja sam doneo da pokažem, ovo je potpis Nikole Jokića. Svojeručno je potpisao u Denveru 14. februara 2022. godine. Kada objavimo našu podršku, sve lekare, naučnike, sportiste, umetnike, oni tvrde da sam izmislio, ali evo dokaza – mahao je predsednički kandidat papirom na Radio televiziji Srbije neposredno pred početak predizborne tišine.

Teško se iz prikazanog papira može zaključiti da li je u pitanju autentičan svojeručni potpis NBA zvezde. Međutim, ako ga lično Jokić ili njegova porodica ne demantuju, onda se daljim dokazivanjem sigurno neće baviti ni grafolozi ni politički protivnici.

Zašto je predsednički kandidat odlučio da tek nekoliko sati pred predizbornu tišinu izvuče džokera u vidu Nikole Jokića, kome je inače u SAD nadimak Džoker (ali zbog košarkaških, ne zbog političkih veština) – nekoliko je mogućih odgovora.

Iako je košarkaš po njegovom navodu potpisao još u februaru, možda su imali džentlmenski dogovor da podršku objavi samo ako mu baš bude neophodna u foto finišu kampanje.

Možda su marketing magovi iz njegovog štaba zaključili da je pravo vreme da se neposredno pred izbore pusti „buva“, pa da po kafanama, krčmama, kafićima, klubovima ovog vikenda to bude glavna sportska tema, osim žreba za fudbalski Mundijal u Kataru.

Najmanje mogući scenario je i taj da slavni košarkaš nije ni znao šta potpisuje, mada je teško poverovati da bi mu menadžer Miško Ražnatović, koji pažljivo planira svaki trenutak njegove karijere, dozvolio takav gaf, odnosno da ga ne bi demantovao istog trenutka po objavljivanju.

Nikola Jokić je rođen u Somboru 19. februara 1995. godine.

Karijeru je započeo u Mega Basketu 2012. godine, a od 2015. je centar Denver Nagetsa. Imao je san da postane džokej, ali ga navodno nikad nije ostvario zbog viška kilograma.

Zaljubljenost u konje nikada nije izgubio i sa njima po sopstvenom priznanju najradije provodi slobodno vreme.

Tokom detinjstva trenirao je karate, džudo i gimnastiku.

Prošle sezone je proglašen za MVP (najkorisnijeg) igrača NBA lige, čime je postao tek treći Evropljanin sa tim priznanjem u SAD.

Pre godinu i po oženio se sa Natalijom Maćešić, devojkom sa kojom je u vezi od 2014, a u septembru prošle godine dobili su ćerku Ognjenu.

NJegova starija braća Nemanja i Strahinja često su predmet interesovanja medija kako bi pričali o životu i karijeri brata, pošto sam Nikola retko komunicira sa javnošću.

Za njegovog menadžera Miška Ražnatovića tvrdi se da mu je „košarkaški otac“ i da je na Jokiću ispravio sve prethodne greške sa igračima koji su posle početnih sezona u NBA dozvolili da im karijere krenu nizbrdo, poput na primer Darka Miličića.

Upućeni kažu da on takoreći upravlja celokupnim njegovim životom van terena, uključujući i to da li će igrati ili ne za reprezentaciju Srbije i sa kojim će (odabranim) novinarima komunicirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari