Nikola Lakićfoto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom obilaska gradilišta Tiršove 2 da je za lečenje bolesne dece država Srbija izdvojila novac, te da sve što su građani skupljali putem SMS poruka i različitih fondacija „uglavnom niko ništa nije skupio“.

“Sve to što pričate da se skupilo okolo-naokolo uglavnom niko ništa nije skupio“, rekao je Vučić izazivajući revolt kod građana koji godinama skupljaju novac za bolesnu decu putem uplata SMS poruka različitim fondacijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eko Straža (@ekostraza)

Zbog svega izgovorenog, nametnula su se dva pitanja – da li će i ko da odgovara za proneveru novca građana prikupljenog putem SMS poruka, ukoliko predsednik Srbije govori istinu.

Advokat Nikola Lakić kaže za Danas da izjava Aleksandra Vučića u kojoj govori da samo država daje novac za lečenje dece i da se uglavnom ništa nije sakupilo „okolo-naokolo“, kako on to kaže, a misli na pojedinačne donacije građana, grubo vređa ne samo one koji su odvajali novac i sakupljali ga za lečenje dece, već i porodice brojnih mališana koje su upravo na taj način, uz pomoć malih donacija izlečile svoju decu.

„Takođe, ta izjava Aleksandra Vučića vređa i one koji su sakupljali novac za decu, ali i na neki način optužuje jer je jedna od osoba koja je sakupljala novac preko svoje fondacije Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda i član SNS-a. Ako bi bile tačne Vučićeve izjave, onda bi tužilaštvo moralo da utvrdi gde je Aleksandar Šapić potrošio milione evra datih za lečenje dece“, ukazuje Lakić.

On dodaje i da nažalost ovakve izjave ne mogu da prouzrokuju postupke pred sudovima, kako pravne tako i krivične, ali „pokazuju njegov rđav karakter, bezosećajnost“ prema patnji brojnih porodica u Srbiji koje se suočavaju sa velikim problemima, ali i neverovatnu činjenicu da Aleksandar Vučić mora da se politički okoristi čak i o bolesnu decu.

Podsećamo, Vučić je najpre govorio o novim ulaganjima u lečenje dece leptira.

„Što se tiče dece leptira, toliko smo novca uložili da me je sramota da na to odgovaram. To lečenje košta 600 hiljada evra, te kreme za te opekotine, ako se ne varam. Ja nisam lekar ali sam se raspitao i spremio. To lečenje će biti dostupno od 13. ili 14. avgusta u Beogradu. Ima dece za koje smo izdvojili dva miliona evra. Sve je to država Srbija uradila. Sve to što pričate da se skupilo okolo naokolo uglavnom niko ništa nije skupio“.

Tokom Vučićevog izlaganja je pored njega bio Aleksandar Šapić, osnivač fondacije „Budi human“, koji nije reagovao na predsednikovu izjavu. „Danas“ je pokušao da dobije komentar gradonačelnika Beograda, ali do objave teksta odgovor nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari