Nikola Petrović osnovao novu avio-kompaniju 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Nakon afere kada su, od strane Evropkse unije, prizemljene letelice avioko-mpanija Željka Mitrovića i Nikole Petrovića, Petrović je osnovao novu firmu za vazdušni prevoz putnika Flyus.

Nikola Petrović, biznismen i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bio je akter nezapamćene afere, kada je, kako se sumnja, njegova avio-kompanija sa još dve, u vlasništvu Željka Mitrovića, falsifikovala dužinu letenja aviona i prevozila sumnjiv teret, uključujući i oligarhe iz Rusije bliske režimu Vladimira Putina.

Posle takvog skandala i istrage nadležnog tela u EU, njihove letelice su prizemljene, a dozvole praktično oduzete, ali sve to nije obeshrabrilo Petrovića.

On je, naime, vrlo brzo posle ove afere, osnovao novu firmu za vazdušni prevoz putnika Flyus. I dok u srpskom Direktoratu civilnog vazduhoplovstva ponovo ćute na ovu temu, dobro obavešten sagovornik nedeljnika Radar navodi da je nova Petrovićeva kompanija u postupku za dobijanje dozvole i da se na tome ozbiljno radi.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva nisu želeli da odgovore na pitanja da li je firma Flyus tražila i dobila sve neophodne dozvole. Indikativno je da je registrovana 6. marta, nedugo nakon što je prizemljen Petrovićev Star Fly Wings.

Kompanija EL&MI Group u stopostotnom je vlasništvu Petrovića i jedna je u nizu firmi koje poseduje. Registrovana je za proizvodnju električne energije, a na sajtu kompanije piše da se njene članice, osim energetikom, bave i finansijama i avijacijom. Baš u delu gde se pominje avijacija navedena je samo jedna firma.

I nije reč o preduzeću Star Fly Wings, koje je posle velikog skandala promenilo ime u Soft White, iako zvanično i dalje postoji i formalno je aktivno.

Na sajtu EL&MI Group, koja je njegova krovna kompanija, u „sektoru avijacija“ pominje se samo novoosnovana firma Flyus, čija je delatnost, kako piše i u Agenciji za privredne registre, vazdušni prevoz putnika.

Osim naziva, piše još – „uskoro opširnije“. Preduzeće Flyus registrovano je 6. marta ove godine, svega nekoliko nedelja nakon što je otkriveno da je avio-firma Star Fly Wings, zajedno sa kompanijama Air Pink i Air Emeralds, umanjivala sate letenja svojih aviona i prevozila ruske oligarhe, od kojih se jedan nalazi i na međunarodnoj poternici.

Za direktora nove avio-kompanije postavljena je Ivana Radulović, koja je, prema zvaničnim podacima, zakonski zastupnik u još bar pet preduzeća čiji je Petrović vlasnik ili suvlasnik, a koja su uglavnom bave proizvodnjom električne energije.

Ceo tekst možete pročitati na portalu nedeljnika Radar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari