Francuski predsednik Nikola Sarkozi juče je obnovio inicijativu da se uvede jedan od najstrožih zakona na svetu protiv nelegalnog skidanja informacija sa interneta, pošto su članovi parlamenta započeli debatu o ulozi vladine agencije za nadzor interneta koju su kritičari prozvali „Velikim bratom“.

Sporni zakon protiv piraterije omiljeni je projekat francuskog predsednika, a podržava ga i njegova supruga Karla Bruni Sarkozi. Sarkozi tvrdi da je potrebno uvesti striktne mere kako bi se zaštitila umetnost i muzička industrija od francuske sve intenzivnije piraterijske kulture. Vlada je saopštila da je Francuska prva zemlja na svetu po nezakonitom skidanju muzike i filmova sa interneta, a rezultati ankete javnog mnjenja su pokazali da više od jedne trećine Francuza nezakonito skidaju fajlove sa internet strana.

Prema predlogu zakona, prethodno je planirano da se osnuje nova državna agencija za nadzor, poznata po akronimu Adopi, koja bi kontrolisala javne aktivnosti na internetu. Korisnici interneta koji bi više puta bili otkriveni da nezakonito skidaju muziku, filmove i video igrice, prvo bi bili upozoreni, a nakon toga bi im bio zabranjen pristup internetu i do godinu dana. Međutim, Sarkoziju je prošlog meseca zadat udarac kada je najviša zakonodavna vlast proglasila zakon neustavnim i blokirala njegovo usvajanje uz obrazloženje da je pristup internetu osnovno ljudsko pravo.

Donji dom parlamenta je ove nedelje poveo debatu o izmenjenoj verziji zakona prema kojoj državna agencija Adopi neće moći sama da određuje kaznu, već mora da prijavi prestupnike sudiji. U skraćenoj sudskoj proceduri sudije će doneti odluku da li optuženom treba ugasiti internet nalog na godinu dana ili mu odrediti novčanu kaznu od 300.000 evra ili dvogodišnju kaznu zatvora.

Ukoliko zakon bude usvojen, pojedinci će biti okrivljeni za nehat ukoliko neko drugi preko njihovog internet naloga nezakonito skine informacije sa veb sajtova. Oni se mogu novčano kazniti sa 1.500 evra, kao i suspendovanjem naloga na mesec dana. Sarkozijeva vladajuća partija centralne desnice Ujedinjeni narodni pokret (UMP) saopštila je da agencija za nadzor interneta neće nadgledati privatne naloge za veb poštu korisnika, pošto je odbacila prethodni plan da se suspenduju korisnici interneta koji razmenjuju poštu nelegalne sadržine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari