Selaković: Obavezne nabavke dvoazbučnih tastatura, država će otkupljivati samo knjige na ćirilici 1Foto: Ministarstvo kulture

Ministar kulture Nikola Selaković kaže da će to ministarstvo predložiti Vladi da se, od sledeće godine, u svim javnim nabavkama informatičke opreme moraju nabavljati isključivo dvoazbučne tastature.

Razlog je, navodi, „kako bi se stvorili uslovi da ćirilica postane makar ravnopravna u tehničkoj upotrebi sa latiničkim pismom“.

Kako je naveo, to se odnosi na javne nabavke informatičke opreme svih direktnih i indirektnih budžetskih korisnika, svih privrednih subjekata sa državnim kapitalom, kao i jedinica lokalnih samouprava i organa čiji su oni osnivači.
Selaković je izjavio da je, „radi zaštite ćirilice, doneta odluka da, na velikim konkursima za otkup književnih dela koje sprovodi Ministarstvo za narednu godinu za potrebe javnih biblioteka, država otkupljuje isključivo ćirilička izdanja naših izdavača“.

On je rekao da „država nema ništa protiv da izdavači izdaju i na drugom pismu, ali ono što će država da otkupljuje, to treba da bude štampano ćiriličkim pismom – prelepom Vukovom ćirilicom“, saopšteno je iz ministarstva kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari