Bivši rumunski diktator Nikolae Čaušesku nije imao bankarske račune u inostranstvu, zaključila je juče Rumunska parlamentarna anketna komisija.

Za izveštaj Komisije u parlamentu su glasali Socijaldemokratska, Konzervativna partija i Velika Rumunija, dok su poslanici Demokratske i vladajuće Nacionalnoliberalne partije bili protiv ili uzdržani, piše rumunski dnevnik Evenimentul zilej. Izveštaj je predstavio predsednik Komisije konzervativac Sabin Kutaš, koji je rekao da je saslušano više lica, čija svedočenja dokazuju činjenicu da Čaušesku „nije čuvao ušteđevinu van zemlje, jer je bio ubeđen da sve kontroliše“.

Komisija je formirana pre dve godine na inicijativu Konzervativne partije, a nakon što je njen lider Dan Vojkulesku bio optužen da je imao pristup računima bivšeg rumunskog diktatora. Istoga dana, rumunski Vrhovni sud izrekao je kazne od po 15 godina zatvora dvojici generala iz vremena komunizma zbog pokušaja gušenja revolucije 1989, kojom je svrgnut Čaušesku. Bivši zamenik ministra odbrane Viktor Atanasije Stankulesku i bivši šef vojnog odeljenja za hemijska oružja Mihaj Kicak osuđeni su 1999. po optužbi za ubistva, jer su naredili vojnicima da pucaju na demonstrante. Oni su se u međuvremenu žalili na presudu, ali jučerašnja odluka je konačna, saopštio je Vrhovni sud.

Stankulesku je bio imenovan za ministra odbrane u prvoj rumunskoj postkomunističkoj vladi, dok je Kicak u kraćem periodu služio kao ministar unutrašnjih poslova posle pogubljenja Čaušeskua i njegove supruge Elene na katolički Božić1989. Čaušesku je, kao vrhovni vojni komandant, naredio ovoj dvojici generala da hapse demonstrante i pucaju na njih u Temišvaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari