Nikolaidis: Crnoj Gori i BiH svejedno ko je na vlasti u Beogradu, većina potencijalni agresori 1Foto: Lična arhiva

Književnik i kolumnista iz Crne Gore Andrej Nikolaidis izjavio je da je Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini svejedno ko je na vlasti u Srbiji jer su i aktuelni režim i većina opozicije „potencijalni agresori“ na te zemlje, umesto da budu partneri.

„Ko god da je (na vlasti u Srbiji), pokazuje identične imperijalne i velikodržavne ambicije. Izuzmemo li nekoliko manjih stranaka, Crna Gora i BiH u Srbiji nemaju političkog partnera, već potencijalnog agresora“, rekao je Nikolaidis za vojvođanski portal Autonomija (autonomija.info).

Govoreći o krizi Vlade Crne Gore, Nikolaidis je ocenio da ne treba isključiti ni scenario po kojem će biti pokušan državni udar.

„Vlast protestuje protiv smene sopstvene Vlade. Istovremeno, deo doskorašnje vladajuće većine unutar institucija sistema priprema teren kako bi izbegao mirnu tranziciju vlasti. (Premijer Crne Gore Zdravko) Krivokapić sada iz svih državnih struktura nemilosrdno izbacuje sve koji odbijaju da ga bespogovorno slede u njegovom očitom nastojanju da se po svaku cenu održi na vlasti“, naveo je Nikolaidis.

Prema njegovim rečima, u takvim namerama Krivokapiću bi mogao da pomogne predsednik Skupštine Crne Gore i lider partije Demokratska Crna Gora Aleksa Bečić, jer u svojim rukama ima veliku mogućnost parlamentarne opstrukcije.

Ocenio je da su, kada je Srbija u pitanju, i vlast i „ogroman deo opozicije“ direktno upleteni u haos koji gledamo u Crnoj Gori.

„Ako tome dodamo Rusiju i naše takozvane zapadne prijatelje, shvatićemo da je veoma teško ostati ravnodušan pred pitanjem – šta se sve sutra može dogoditi. Nema scenarija koji je isključen. Ipak, najmanje verovatnim čini se onaj po kojem će poslanici uredno ući u Skupštinu, izglasati nepoverenje postojećoj Krivokapićevoj Vladi, a onda izabrati novu“, rekao je Nikolaidis.

Govoreći o tezi dela opozicije da su predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Milo Đukanović „u dosluhu“ i da Vučić „pomaže“ Đukanoviću, Nikolaidis je ocenio da je ta teza „glupa“ i da izmiče racionalnoj analizi.

„Vučić pomaže Djukanoviću tako što je njegov DPS srušio sa vlasti?! Ova glupost izmiče racionalnoj analizi. Naprosto, reč je o petparačkom spinu koji forsiraju vojnici opozicije u Srbiji što slobodno vršljaju po Vladi Crne Gore i vode poslove umesto premijera Zdravka Krivokapića“, rekao je Nikolaidis.

On je ocenio da će srpski velikodržavni projekat doživeti novi poraz, što ne znači da će ih novi poraz sprečiti da nastave sa „bednim pokušajem stvaranja bedne balkanske imperije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari