U kragujevačkim Šumaricama, kraj Spomenika streljanim učenicima (V/3) juče je održan tradicionalni, 41. po redu Veliki školski čas, na kojem je, u znak sećanja na oko 2.300 nedužno stradalih žitelja centra Šumadije, koje su vojnici nemačkog okupatora streljali 21. oktobra 1941, izvedena poema „Oni su ušli u dom naš“ autora Jovana Zivlaka. U Srbiji je juče prvi put obeležen i Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom času. Povod za ustanovljenje Dana sećanja upravo je vezan za šumaričku tragediju.

Ovogodišnjem Velikom školskom času prisustvovali su brojni gosti i zvanice iz zemlje i inostranstva, među kojima su bili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministri Žarko Obradović, Zorana Mihajlović i Bratislav Petković, ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm i njegove kolege iz drugih zemalja, predstavnici Prve kragujevačke gimnazije, delegacije gradova pobratima Kragujevca iz celog sveta, čelnici lokalne samouprave i mnogi drugi.

– Mislim da je ovo dobra opomena za sve i drago mi je što je tu i njegova ekselencija ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm, koji je time dokazao veličinu svog naroda, jer narod nikada ne stoji iza zlikovaca, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče u Šumaricama i dodao da „ovo obeležavanje za njega ima poseban značaj od najranijeg detinjstva“, te da mu je „drago što se još uvek na ovom mestu okuplja toliko ljudi, pošto roditelji stradalih odavno nisu živi“. Velikom Školskom času prethodio je moleban, odnosno pomen žrtvama nacističkog zločina, koji je, ispred Spomenika streljanim đacima, služio episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom Šumadijske eparhije SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari