Nikolić: Ne možemo da zaboravimo, ali možemo da živimo sa Nemcima 1Foto: Press služba presednika Srbije-FoNet

U kragujevačkim Šumaricama juče je, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima (V/3), organizovan tradicionalni Veliki školski čas, kojim se evociraju uspomene i sećanja na nekoliko hiljada nedužnih žitelja Kragujevca koje su vojnici nemačkog Vermahta, uz pomoć ljotićevaca, na šumaričkim padinama streljali 21. oktobra 1941. godine.

Jučerašnjem Velikom školskom času, kojim je obeleženo i 75 godina od šumaričke tragedije, ponovo je, kao i ranijih godina, prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je, nakon komemorativne manifestacije kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima poručio da „niko nema pravo da zaboravi žrtve koje je Kragujevac podneo u Drugom svetskom ratu, ali da to ne znači da neko od Nemaca rođenih posle tog sukoba treba da snosi bilo kakvu krivicu“.

– Poruka je jasna: desilo se, bilo je užasno, tragično. Ne možemo da zaboravimo nikada, nemamo pravo na to. Ali, možemo da živimo kao normalni ljudi… dakle, niko od Nemaca rođenih posle rata nema nikakvu krivicu za to što se desilo u Kragujevcu i niko od nas rođenih posle rata nema pravo da bilo kome spočitava nešto iz prošlosti, rekao je Nikolić, napominjući da upravo iz Kragujevca odlazi u Kruševac, gde će biti otvoren pogon jednog nemačkog proizvođača. Vence i cveće na streljanim đacima i profesorima položili su predstavnici Prve kragujevačke gimnazije (čiji đaci i profesori su ubijeni na tom mestu), zatim Vlade, Vojske Srbije, kragujevačke gradske uprave, te drugih institucija, ustanova i organizacija, kao i delegacije gradova pobratima Kragujevca iz regiona i sveta.

Pripadnici okupatorske vojske u Šumaricama i okolini Kragujevca su od 19. do 21. oktobra 1941. godine streljali blizu 3.000 nedužnih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari