Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je juče osiguravajuća društva da pomognu u sanaciji šteta od poplava. On je u razgovoru s predstavnicima tih kompanija istakao značaj te delatnosti u zaštiti od katastrofalnih rizika. Vlada Srbije je, inače, na jučerašnjoj sednici ukinula vanrednu situaciju na teritoriji 15 opština i gradova koji su bili pogođeni poplavama, dok je na snazi ostala u opštinama Ljubovija, Bajina Bašta, Mali Zvornik, Krupanj i Obrenovac.

– U Srbiji se loše brzo zaboravi, a dobro delo se pamti, rekao je Nikolić i dodao da je dragocena i pomoć osiguravača u proceni štete. Nikolić je podsetio da se pod pokroviteljstvom njegovog kabineta obnavlja više od 450 kuća oštećenih u poplavi.

– Društva za osiguranje posluju radi ostvarenja profita, ali ima izuzetnih situacija, kada je solidarnost važnija od dobiti, jer je potrebno nastaviti poslovanje u Srbiji, naglasio je predsednik Srbije.

Predsednik Upravnog odbora udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović se nada da će porasti svest građana o potrebi zaštite od rizika putem osiguranja.

– Sami osiguravači moraju da rade na tome da promovišu značaj preventive i osiguranja. Osiguravači su do sada već značajno pomogli, a istovremeno nadoknađuju nastale štete, naglasio je Jovanović.

Uplate na račun Vlade Srbije za ugrožene od poplava (zaključno sa jučerašnjim danom)

Dinarski račun  1.622.655.016,83

PayPal Račun        78.241.840,66

Devizni račun      377.618.189,37

Puzović ne očekuje da se ponove poplave

Svilajnac – Direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović izjavio je juče da bez obzira na najavljene kiše u narednim danima ne očekuje da se ponove poplave i da je vanredna odbrana od poplava u Svilajncu na snazi, jer sistem nije u potpunosti bezbedan. Puzović je prilikom obilaska kritičnih tačaka u Svilajncu, sa rukovodstvom opštine, rekao da su svi ljudi na terenu kako bi se preventivno obezbedili životi i imovina ljudi, saopšteno je iz ove opštine. Kako se navodi, predstavnici Javnog vodoprivrednog preduzeća (JVP) „Srbijavode“ i Vodoprivrednog centra „Morava“, sa čelnim ljudima Svilajnca razgovarali su o merama koje treba preduzeti povodom odbrane od poplava, a napravljen je i dogovor o sanaciji terena, a zadatak „Srbijavoda“ je da se kompletna sanacija terena obavi do jeseni. Beta

Ukinuta vanredna situacija u 15 gradova i opština

Na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije odlučeno je da se vanredna situacija ukine na teritoriji Šapca, Sremske Mitrovice, Koceljeve, Vladimiraca, Ljiga, Uba, Lajkovca, Osečine, Mionice, Paraćina, Svilajnca, Smederevske Palanke, Trstenika, Kosjerića i Šida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari