Nikoljdan među lađarima i ribarima Donjeg Milanovca 1Foto: J. B. K.

Sveti Nikola, najčešća krsna slava u Srba. Obično se kaže da Nikoljdan pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slavu. Sveti Nikolaj Čudotvorac je ne samo krsno ime, već i esnafska slava, odnosno zaštitnik lađara, splavara, ribara i vodeničara. Zbog toga se još naziva vodena slava. Zato ga za nijansu više, slave u naseljima na obalama reka, poznatim po ribarima i lađarima.

Donji Milanovac je oduvek imao ribare i lađare. U prvom popisu stanovništva i imovine sreza porečko – rečkog iz 1863. godine popisano je dvadesetak tadašnjih ribara i lađara.

Imai h i danas, ali mnogo manje nego u prošlom veku, ali porodice nastavljaju tradiciju i kao krsnu slavu, slave svetog Nikolu.

Crkva svetog oca Nikolaja u Donjem Milanovcu jutros puna. Ne samo zbog nedeljne službe, već i svečara koji su u crkvu doneli žito i slavski kolač.

Među Njima i Nikola Jovanović koji je sa slavskim kolačem i žitom, kao i njegov deda po kome je dobio ime, radio decenijima ranije.

Deda Nikola Jovanović bio je ribar koji je sa  dunavskim alasima Krstom Zekovićem, Vladom Vladićem i Žikom Jovanovićem  ulovio morunu tešku blizu 190 kilograma i sa 20 kilograma kavijara.

Nikoljdan među lađarima i ribarima Donjeg Milanovca 2
Foto: Privatna arhiva Jovanovići

Bilo je to 1967. i beše to jedna od poslednjih ulovljenih moruna iznad današnje Hidroelektrane “Đerdap 1”.

Nikola Jovanović mlađi nije nastavio tradiciju ribarenja, ali jeste slavske običaje i tradicionalni jelovnik.

– Za slavu spremamo riblju čorbu, posne sarme i posne punjene paprika, prebranac i prženu ribu – soma, smuđa, šarana. Novina u slavskom jelovniku jesu predjela, ali i dimljeni tolstolobik, koga u dedino vreme nije bilo. Naši stari spremali su đuveč sa ribom iz salamure, ali toga danas nema – ispričao nam je Nikola Jovanović, objašnjavajuću da se u staro vreme riba, kao i meso, stavljala u salamuru kako bi se sačuvala od kvarenja.

Donjomilanovački ribari su Nikoljdan slavili u svojim kućama, ali lađari to nisu mogli svaki put jer se događalo da zbog posla budu na brodu 19. decembra, pa su na brodu proslavljali Nikoljdan.

-Ranije su posade bile brojnije, bilo nas je i petnaestak. Onda se organizujemo, kupimo ribu, kuvarice koje su takođe bile na brodu spreme slavski ručak, riblja čorba, pržena riba, bude tu i vina, poneki gost – priseća se za Danas kapetan unutrašnje plovidbe Zoran Lambauer koji iako u penziji radi, jer je sve manje lađara na Dunavu.

-Danas je to drugačije. U posadi bude svega pet, šest ljudi, manje je i vremena, ali se ipak sveti Nikola proslavi, sa malo ribe, malo vina – priča nam Joži Lombauer koji kao i otac Zoran plovi Dunavom.

Nikoljdan među lađarima i ribarima Donjeg Milanovca 3
Foto: J. B. K.

Kapetan Zoran veruje da sveti Nikola čuva lađare, potkrepljući to onim što je lično doživeo.

Priseća se da je uoči svetog Nikole jedne godine, brod na kome je bio nije mogao da uplovi u luku na Crnom moru koja je zbog ogromnih talasa bila zatvorena.

-Iako smo ostali van bezbednosti luke, veština posade i sveti Nikola sačuvali su nam žive glave i brod – kazao nam je Zoran.

U vreme embarga, opet oko Nikoljdana, plovili smo po magli Dunavom. Kad začusmo da smo udarili u nešto. Istrčasmo na palubu, da vidimo šta se događa. A ono metalni čamac i jedan Rumun, ribar, u njemu. Na sreću, ništa se nije dogodilo i kada je u razgovoru čuo da se spremamo da proslavimo svetog Nikolu, a da nemamo ribe dao nam je svoj ulov, čak i par litara vina koje je imao u čamcu – priča kapetan Zoran koji će sa sinom i kćerkom ovogodišnji Nikoljdan, koji im je porodična slava, u svojoj kući u Donjem Milanovcu.

Lombaueri, Jovanovići i drugi današnji svečari slavu će obeležiti sa manje gostiju. Sremaće se i manje hrane nego inače.

– Za razliku od ranijih godina prodaja ribe je manja i do 50 odsto – rekao nam je Dejan Rančić koji se bavi privrednim ribolovom, objašnjavajući da poskupljenje nije razlog manje prodaje.

-Cena ribe po kilogramu viša je za 50 dinara i kvalitetna riba u koju spadaju som, smuđ, šaran kreće se od 350 do 600 dinara po kilogramu, dok se bela riba podaje za 150 do 200 dinara – objašnjava Rančić.

-Ne slavim svetog Nikolu, nisam ribarsko dete već prva generacija koja se bavi ribolovom, ali ću u goste – reče nam Dejan.

On će na slavu kod kolege, da isproba ribu spremljenu na tradicionalan način, na procepu i naravno belu riblju čorbu, karakterističnu za Donji Milanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari