Ninić: Ministar Dačić je morao da poseti pretučenog mladića iz Guče 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Advokat Ivan Ninić izjavio je danas da je nedopustivo što ni posle pet dana od policijske torture nad Radovanom Đenadićem (26) iz Guče nisu saopšteni rezultati istrage i što ministar Ivica Dačić nije posetio pretučenog mladića.

Ninić je agenciji Beta kazao da su ministar policije i načelnik Policijske uprave u Čačku bili dužni da održe konferenciju za medije i da odgovore na sva pitanja u vezi s tim događajem.

„Najmanje što je ministar Dačić mogao da uradi je da ode u Guču, da poseti Radovana Đenadića i iz prve ruke čuje kako izgleda policijska brutalnost i tortura. S obzirom da to nije učinio, osećaj opšte nesigurnosti i opravdanog nepoverenja građana u policiju se produbljuje sve više“, ocenio je Ninić.

Prema njegovim rečima, to što su dva policijska službenika privremeno suspendovana, nije adekvatno objašnjenje za ono što se dogodilo u Lučanima i Guči, a „posebno u situaciji kada je MUP neistinitim saopštenjem pokušao da zataška događaj, što postaje opasan obrazac ponašanja policije“.

„Neverovatno je da se ovim povodom nije oglasilo ni nadležno tužilaštvo i da se u državi stalno ponavlja jedna te ista matrica prikrivanja i zataškavanja svih događaja u lokalnim sredinama u kojima učestvuju lokalni šerifi, bez obzira da li su iz redova politike ili policije“, kazao je on.

Ninić se pita, kako je moguće da kao društvo budemo anestezirani u situaciji kada čovek svedoči da je policijskim vozilom odvezen u šumu i to 30 kilometra od centra Guče, da je vezan lisicama za drvo, da je zverski mučen i prebijen od strane uniformisanih i naoružanih policijskih službenika.

„Kako može da u takvoj situaciji MUP pet dana izbegava obavezu da javnosti saopšti rezultate istrage. Na primeru građanina Radovana Đenadića vidimo šta svakom danas u Srbiji može da se dogodi ukoliko kod sebe nema ličnu kartu, pa se postavlja pitanje kakav to profil ljudi nosi uniformu i oružje i ko brine o sigurnosti građana“, rekao je advokat.

Radovana Đenadića su 3. jula iz kafića u Guči, gde je proslavljao rođenje ćerke, izvukla dva policjaca jer kod sebe nije imao ličnu kartu i umesto u policijsku stanicu odvezli ga u šumu gde su ga vezali za drvo i tukli do besvesti. Sve vreme su ga tukli i u policijskom vozilu.

Policija je lažnom beleškom pokušala da prikrije torturu nad Đenadićem.

Lekari u Guči i Čačku konstatovali su teške povrede na telu Đenadića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari