EKSKURZIJAfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Autobusko preduzeće „Niš-ekspres“ je danas saopštilo da je njegova odluka o ukidanju linija do Gadžinog Hana doneta zbog gubitaka.

To preduzeće se oglasilo pošto je od Opštine Gadžin Han tražilo 960.000 dinara mesečne subvencije da ne bi ukunuo šest polazaka, među njima i onaj kojim se srednjoškolci vraćaju iz Niša, posle završene druge smene.

„Broj prevezenih putnika ne opravdava održavanje linija, zbog čega „Niš-ekspres“ više neće moći da pokriva gubitke nastale na tim linijama i pored nastojanja da očuva kontinuitet u obimu i kvalitetu usluga u prevozu na teritoriji opštine Gadžin Han“, rečeno je u saopštenju.

U saopštenju dostavljenom agenciji Beta, „Niš-ekspres“ kaže da se Opštini Gadžin Han obratio ceneći javni interes i potrebu građana, prevashodno učenika, studenata i zaposlenih da ta opština predloži rešenje problema.

Kažu da su timr nameravali da se izbegne ukidanje polazaka koje bi bilo krajnje rešenje, nepovoljno i za građane, i za prevoznika.

Naveli su da je to traženo „pre više od dva meseca“, da bi se do rešenja došlo za vreme raspusta, ali da se neke opštine, među kojima i Gadžin Han, nisu odazvale tom pozivu prevoznika, niti su uputile bilo kakav predlog rešenja.

Naveli su da je poziv još otvoren za sve opštine kojima su se obratili i da je „Niš-espres“ voljan da razmotrimo njihove predloge rešenja problema nastalog zbog nerentabilnosti linija izazvane smanjem broja putnika.

„Niš-ekspres“ je naveo da je između dva popisa broj stanovnika na području opštine Gadžin Han opao za 30 odsto, da je broj putnika smanjen jer je za vreme epidemije kovida porastao broj građana koji se prevoze svojim automobilima, „nelegalnim kombi i putničkim prevozom“.

Broj putnika je smanjen i jer su neki poslodavci organizovali poseban linijski prevoz za svoje zaposlene.

Odluka „Niš-ekspresa“ uoči početka školske godine izazvala je veliko ogorčenje stanovnika opštine Gadžin Han.

Oni kažu da su mnoge porodice dovedene u bezizlanu situaciju jer deca ne mogu da se vraćaju iz škole, a zaposleni s posla.

Ukidanje polazaka za stanovnike 22 sela u gornjem delu opštine značiće da iz Niša svojim kućama moraju da krenu najkasnije u 17.00 ili da potraže prenoćište i sačekaju prvi jutarnji polazak.

Zamenica predsednika Opštine Gadžin Han Milica Stanković je kazala za agenciju Beta da im je stigao dopis „Niš-ekspresa“ i da je tražena isplata subvencija, ali da Opština nema novac za to.

„Izdvajamo deo para za prevoz, ali je taj novac namenjen za refundiranje troškova mesečnih kartica srednjoškolaca“, izjavila je Stanković.

Kazala je da je Opština tražila pomoć ministarstava finansija i državne uprave i lokalne samouprave.

Rekla je da Opština ima kombi za prevoz putnika, dobijen od Ministarstva za razvoj sela, ali ne može da njime nadomesti linije koje će biti ukinute jer nije od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobila licencu za prevoz.

Stanovnici opštine Gadžin Han najavljuju da će, u slučaju da problem prevoza ne bude „hitno rešen“, blokirati regionalni put od Niša do Gadžinog Hana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari