"Niš-ekspres" ukinuo polaske u opštini Gadžin Han i ostavio đake bez prevoza iz škole 1foto Niš ekspes

Nekoliko dana pred početak nove školske godine „Niš-ekspres“ je obavestio stanovnike opštine Gadžin Han da će od 2. septembra ukinuti šest polazaka autobusa na području te siromašne opštine, među kojima i polazak kojim se učenici vraćaju svojim kućama iz popodnevne smene u niškim školama.

Ukidanje polazaka za stanovnike 22 sela u gornjem delu opštine značiće da iz Niša svojim kućama moraju da krenu najkasnije u 17.00 časova ili da potraže prenoćište u gradu i sačekaju prvi jutarnji polazak.

O svojoj nameri da ukine šest polazaka „Niš-ekspres“ je obavestio i opštinu Gadžin Han, a kao uslov da polasci ne budu ukiniti zatražena je isplata 960.000 dinara mesečno na ime subvencija za pokriće troškova prevoza.

Zamenica predsednika opštine Gadžin Han Milica Stanković kazala je za agenciju Beta da im je stigao dopis „Niš-ekspresa“ i zatražena isplata subvencija, ali da opština taj novac ne može da izdvoji.

„U budžetu nemamo sredstva za tu namenu. Izdvajamo deo para za prevoz, ali je taj novac namenjen za refundiranje troškova mesečnih kartica srednjoškolaca“, izjavila je Stanković.

Ona je kazala da se opština zbog toga obratila za pomoć Ministarstvu finansija i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

„Očekujemo njihovu reakciju jer će ovom odlukom ‘Niš-ekspresa’ biti oštećena cela naša opština. U posebno teškoj situaciji su srednjoškolci. Ukidanjem polaska dovedeni su u situaciju da ne mogu da se vrate iz popodnevne smene“, rekla je Stanković.

Prema njenim rečima, opština ima kombi za prevoz putnika, dobijen od Ministarstva za razvoj sela, ali ne može da ga angažuje i nadomesti linije koje će biti ukinute, jer nije dobila licencu za prevoz iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Odluka „Niš-ekspresa“ o ukidanju šest linija izazvala je zaprepašćenje i ogorčenje stanovnika opštine Gadžin Han, jer su, kako su istakli, već i onako retki polasci dodatno proređeni.

Elida Čekerevac, prosvetni radnik zaposlena u Nišu, rekla je da su stanovnici sela u gornjem delu opštine Gadžin Han koji rade u Nišu ili čija se deca tu školuju, dovedeni u bezizlaznu situaciju.

„Srednjoškolci su i do sada morali da ranije izlaze iz škole jer je poslednji polazak iz Niša za gornji deo opštine u 18.35 časova. Po novom redu vožnje ne mogu uopšte da idu u školu. U bezizlaznoj situaciji su i ljudi koji rade do 17.00 ili 18.00 časova. Nemaju nikakvu alternativu za povratak s posla“, naglasila je Čekerevac.

Prema njenim rečima, „Niš ekspres“ je odluku o ukidanju polazaka objavio samo par dana pred početak školske godine, a roditelji su već svojoj deci koja idu u Niš u srednju školu već kupili karte i platili ih 12.600 dinara za 35 kilometra od Dušnika do Niša, a iz udaljenijih sela još i više.

Ona je kazala da je i pored papreno skupih kartica za prevoz, autobuski prevoz jedina opcija za veliki broj porodica sa područja Gadžinog Hana, jer nemaju para da bi iznajmili garsonjeru u Nišu.

„Mesečne kartice, kao i karte za jednu vožnju su užasno skupe, a polasci su veoma retki. Mesečna radnička kartica od Donjeg Dušnika koji je od Niša udaljen 35 kilometara košta preko 15.000 dinara. Karta za jednu vožnju je 700 dinara. Naplaćuju pola karte čak i bebama koje majke drže u rukama. Deca od sedme godine plaćaju punu kartu“, izjavila je Čekerevac.

Opština Gadžin Han imala je po popisu iz 2002. godine 10.464 stanovnika, a po poslednjem popisu iz 2022. samo 5.850.

Za to što je broj stanovnika skoro prepolovljen stanovnici glavnim krivcem smatraju upravo preduzeće „Niš-ekspres“ koje se jedino bavi javnim prevozom na području Gadžinog Hana. Retki polasci, naglašavaju meštani, naterali su mnoge porodice da potraže stan u Nišu i trajno se presele.

Iz „Niš-eskpresa“ za sada nije stigao odgovor o razlozima za ukidanje polazaka, posebno polaska kojim se učenici vraćaju iz popodnevne smene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari