Niš: Izgradnja zgrada sa 15 spratova moguća već od ove jeseni uprkos primedbama opozicije 1Foto: NKD

Direktor Zavoda za urbanizam Niš Miroljub Stanković rekao je danas da bi izmene Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje omogućavaju gradnju višespratnica u tom gradu trebalo da se tokom jeseni nađu pred odbornicima Skupštine grada.

Stanković je za agenciju Beta rekao i da bi, usvajanjem u Skupštini, bila završena procedura izmene tog planskog dokumenta.

On je istakao da je izmenama GUP-a obuhvaćeno nešto više od 97 hektara zemljišta i 41 lokacija, od kojih su 33 namenjene stanovanju, a osam javnoj nameni.

Stanković je podsetio da je završen javni uvid u sve četiri opštine obuhvaćene izmenama GUP-a, kao i na nivou grada.

Naredni korak je zatvorena sednica Komisije za planove na kojoj će biti donet zaključak o svakoj primedbi, potom će Zavod za urbanizam te primedbe uneti u GUP, rekao je stanković.

„Tako izmenjen GUP upućuje se republičkoj Komisiji za planove pri Ministarstvu građevine koja daje pozitivno ili negativno mišljenje. Do sada su se uvek o našim planovima izjašnjavali pozitivno“, istakao je Stanković.

Prema njegovim rečima, do glasanja u Skupštini grada, o izmenama i dopunama GUP-a moraće da se izjasne i odbornici opština Medijana, Crveni krst, Palilula i Pantelej, kao i članovi Gradskog veća.

Stanković je rekao da se izmenama GUP-a, na određenim lokacijama ne predviđa samo povećanje maksimalne spratnosti zgrada sa šest na 15 spratova, već i izgradnja stambenih kompleksa, odnosno takozvanih „satelitskih gradova“, koji imaju sve sadržaje.

„Izmenama GUP-a forsiramo izgradnju stambenih kompleksa na periferiji grada koji će imati više zgrada i prateće sadržaje, poput prodavnica, obdaništa, sportskih terena. Želimo da minimalni kompleks bude daleko iznad 600 kvadrata“, izjavio je Stanković.

On je podsetio da sada investitori u Nišu mogu da grade stambenu zgradu ukoliko imaju najmanje 600 kvadrata zemljišta, a da na tako malom prostoru, osim stambenog objekta, investitorima nije isplativo da grade prateće sadržaje.

Predstavnici opozicionih stranaka u Nišu izneli su niz primedbi o predloženih izmena GUP-a, a osnovne se odnose na to da će se izgradnjom novih velikih kompleksa i solitera pogoršati kvalitet života sadašnjih stanovnika.

Oni smatraju da će se dodatno opteretiti već veoma opterećene saobraćajnice i kanalizaciona mreža.

Predstavnici opozicije smatraju i da se izmene rade „po narudžbini“ određenih investitora, poput kompanije porodice Karić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari