Niš mora da dobije zasebnu kovid bolnicu 1foto niss moj grad

Grad Niš kao regionalni centar trebalo bi da ima kovid bolnicu, a uz manja ulaganja to bi mogla da bude zgrada nekadašnje bolnice u Knez Selu, u kojoj je do 2018. godine bila Klinika za plućne bolesti i plućna onkologija, rekao je danas Miodrag Stanković, odbornik opozicione grupe „Niš moj grad“ u gradskoj skupštini.

Stanković je danas podneo odborničku inicijativu da se objekat bolnice u Knez Selu pored Niša adaptira i postane kovid bolnica, sa kapacitetom od 400 kreveta.

– Od pojave pandemije virusa korona, vlast je svojom populističkom politikom i merama dovela do toga da je sistem preopterećen, kapaciteti prezauzeti, kadrovi iscrpljeni, a nije uradila ništa da se zdravstveni sistem u bilo kom smislu unapredi i poboljša. Kao rezultat toga imamo sve veći broj zaraženih, hospitalizovanih i nažalost umrlih- rekao je on.

On je još kazao da bi se na taj način kapaciteti Univerzitetskog kliničkog centra Niš rasteretili i ne-kovid pacijenti imali mogućnost da dobiju adekvatnu zdravstvenu negu.

– Pritisak na zdravstveni sistem i opterećenost zdravstvenih radnika jesu ogromni, ali treba voditi računa i o ostalim pacijentima koji mesecima čekaju da izvade zub, provere vid, urade osnovne laboratorijske analize, a da ne govorimo o operacijama koje “nisu hitne“ ili o zračnoj terapiji, fizikalnoj terapiji i drugim vidovima lečenja, koji se takođe odlažu u nedogled- kazao je Stanković.

On je dodao da je, takođe, neophodno objaviti statističke podatke o broju umrlih od ne-kovid bolesti od početka epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari