Niš: Nismo dužni da trpimo "performanse" 1Niš Foto: B. Cvejić (arhiva)

U Nišu se od subote po podne na centralnom Trgu kralja Milana okupljaju građani koji su nezadovoljni organizovanjem bakljada i emitovanja snimljenih uvredljivih skandiranja protiv opozicije na krovovima njihovih zgrada.

 Povod za proteste je okupljanje 40. tak ljudi, uglavnom mladića pod kapuljačama i maskama, kod Starog groblja, u gradskoj opštini Palilula, koje je započelo prethodnog dana oko 20,30 časova, kada se inače od 29. aprila u više gradova u Srbiji organizuju ovakve bakljade. Ova akcija je prekinuta nakon dolaska policije.

– Dolazićemo na protest sve dok se ovakav „performans“ ne zaustavi i nadam se da će nas biti sve više. Nismo dužni to da trpimo, bakljade su sve opasnije, ima sve incidenata- rekao je juče za naš list jedan od građana, dodajući da je protest organizovan preko fejsbuka i sms- poruka.

Okupljanje kod Starog groblja pratila je u lajv prenosu na fejsbuku ekipa portala Južne vesti nakon što su ih, kako su izvestili, uznemireni građani pozvali, objašnjavajući da su naprednjaci predhodno dolazili u njihove zgrade, želeći da organizuju bakljadu. Građani i pojedini upravnici zgrada su se usprotivili pre svega iz bezbednosnih razloga, a neki od njih su pozvali policiju, javio je taj portal. Među okupljenima su primećeni predsednik niške opštine Palilula i funkcioner SNS Aleksandar Ždrale, kao i neki članovi Opštinskog odbora te stranke. Deo okupljenih je ušao u jedan od ulaza ali je ubrzao izašao, a onda je usledio razlaz nakon što je neko od njih rekao da “ide murija”. Pripadnici policije su legitimisali nekoliko njih, proveravajući da li imaju dozvole za kretanje.

Gradska opština Palilula je nakon okupljanja negirala da su njen predsednik Ždrale i drugi predstavnici opštine učestvovali u ovom “pokušaju bakljade”. Opština Palilula je u saopštenju navela da su te večeri volonteri ove, kao i opština Medijana i Pantelej, “delili robne pakete pomoći penzionerima”, ali da su bili prinuđeni da je obustave zbog “verbalnih napada i vređanja koje su doživeli od nepoznatih mladića”, zbog čega je na lice mesta došao i Ždrale. Na snimcima Južnih vesti se, inače, ne vidi sukob između okupljenih, niti paketi.

I Gradski odbor SNS je negirao da je “direktni organizator performansa na kojima su građani iskazali bunt protiv laži i obmana kojima se služi jedan deo opozicije na čelu sa Draganom Đilasom”. Pri tom je izneo niz optužbi na račun „pojedinih medija“ koji o bakljadama „zlonamerno pišu“, „selektivno iznose činjenice i poluinformacije“ i „izvode paušalne zaključke“, a sve „kako bi stvorili lažnu sliku o SNS i njenim funkcionerima i članovima“, te „skrenuli pažnju javnosti sa napora koje predsednik Aleksandar Vučić ulaže u borbi za očuvanje života i zdravlja ljudi i uspeha i rezultata koje, zajedno sa Vladom Srbije, u toj borbi postiže”.

Opozicija, pak, nema dilemu da iza bakljada stoje naprednjaci, upozorava da su ovakve akcije opasne, te poziva policiju i tužilaštvo da hitno i ozbiljno reaguju. Ovakvu akciju su ošto osudili Nova stranka, Niška incijativa, Dveri, Pokret slobodnih građana i šef odborničke grupe DS u Skupštini grada Miodrag Stanković.

– Sramno je što se opština Palilula krije iza podele paketa socijalne pomoći, a ustvari svi znaju da su hteli da prave bakljadu na krovovima zgrada. Nedopustivo je ovakvo laganje javnosti i skrivanje iza podele paketa. Adekvatna reakcija na koju građani imaju pravo je negodovanje, otpor i zatvaranje sopstvenih stambenih objekata za ovakve gluposti- navodi se u saopštenju Niške incijative.

Opozicija je podsetila da je tokom prve bakljade 29. aprila, na Somborskom bulevaru, umalo došlo do požara nakon što su baklje koje su bačene sa zgrade zapalile tendu radnje u prizemlju, zbog čega su pozvani policija i vatrogasi. Tada su na licu mesta viđeni gradski većnik Branislav Kačar i predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, koji su i funkcioneri SNS. Oni su, takođe, negirali da imaju veze sa tom akcijom.

Policija i komunalna milicija ćuti

Policijska uprava i Komunalna milicija u Nišu nisu odgovorili na pitanja Danasa, postavljena u subotu, da li su oni koji se okupljaju u vreme policijskog časa, penju na krovove tuđih stambenih zgrada, pale baklje i puštaju snimke sa pogrdnim porukama prekršili zakon, mere vanrednog stanja i gradske komunalne odluke. Ostali smo uskraćeni i za odgovore da li su okupljeni imali dozvole za kretanje u vreme policijskog časa i po kom osnovu su ih dobili. Bez odgovora su i pitanja da li su protiv nekih učesnika ovakvih akcija podnete krivične ili prekršajne prijave.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari