„Odlično“ je najčešći komentar studenata koji se hrane u jednom od tri restorana Studentskog centra u Nišu. U okviru ove ustanove nalaze se i tri studentska doma i još toliko menzi, a uz to ima ozbiljnih ambicija da studentski centar bude proširen, ali ne bilo kako, već po evropskim standardima.

„Odlično“ je najčešći komentar studenata koji se hrane u jednom od tri restorana Studentskog centra u Nišu. U okviru ove ustanove nalaze se i tri studentska doma i još toliko menzi, a uz to ima ozbiljnih ambicija da studentski centar bude proširen, ali ne bilo kako, već po evropskim standardima.
Zaposleni u Studentskom centru najavljuju za narednu godinu izgradnju novog studentskog doma, uz pomoć sredstava iz NIP, za koja su konkurisali kako bi Univerzitet u Nišu posle 30 godina dobio nove, preko potrebne, smeštajne kapacitete. Sledeće godine biće izgrađen i novi sportski centar. Ovih dana bi trebalo da počne da radi renovirana centralna kuhinja, koja je ispunila visoke međunarodne standarde u pripremanju hrane i smeštaju gostiju (ISO 9001 i KASSAP).

Za dom MESEČNO 1.100 dinara

Kompletan smeštaj u studentskim domovima studenti plaćaju samo 1.100 dinara mesečno, a ostatak dotira država. Studenti koji se hrane u restoranima centra mesečno izdvajaju 2.270 dinara za sva tri obroka, a ostatak takođe plaća država. Studentski centar svakoga dana priprema još 2.000 obroka za korisnike takozvane narodne kuhinje, a kulinarske i smeštajne usluge tokom raspusta su dostupne i građanima, pod komercijalnijim, ali veoma povoljnim uslovima.

– Već 26. decembra dolazi komisija Eurocert, koja bi trebalo da uradi takozvani predauditorij, posle kojeg bi u roku od mesec dana Studentski centar trebalo da dobije konačnu potvrdu sertifikata ISO 9001 i KASSAP. Posle renoviranja centralne kuhinje, odnosno podova i zidova, koji su predstavljali kritične tačke, kao i rekonstrukcije kuhinje, povrtarnice i pekare, ceo Studentski centar je definitivno uređen i organizovan po najvišim međunarodnim normama za smeštaj i pripremanje hrane. Po takvim standardima biće urađeni i novi sportski centar i studentski dom – kaže Rade Rajković, direktor niškog Studentskog centra.

SMEŠTAJ i za studente s hendikepom

Prema idejnom projektu koji je uradio Građevinsko – arhitektonski fakultet u Nišu, novi studentski dom bi trebalo da bude višespratnica, pasarelom povezana sa već postojećim Studentskim domom. Predviđeno je da dom ima oko 400 ležajeva, čitaonice, crtaonice, Internet sale, kao i prostore za multimedijalne sadržaje i savremene tehnologije. Biće odgovoreno na sve savremene urbanističke zahteve, među kojima je, recimo, smeštaj studenata sa hendikepom. Krug Tehničkih fakulteta biće dodatno oplemenjen sportskim centrom, koji će „nići“ u dosadašnjem restoranu Indeks. U ovom centru će se nalaziti fitnes klub, sauna, sala za stoni tenis, ali i drugi sportsko – rekreativni sadržaji. Usluge novog sportskog centra koristiće, pre svega, studenti, ali i drugi građani Niša.

On napominje da je novi studentski dom neophodan, jer je u tri postojeća smešteno 916 akademaca, a Univerzitet u Nišu ima oko 26 hiljada studenata. Dobra vest je, međutim, što su domovi u solidnom stanju, uglavnom sa jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama sa kupatilima i telefonima. Bezbedni su, a frekventnije domove obezbeđuju i video kamere. Studenti mogu da koriste Internet 24 časa, imaju centar sa dvadeset računara, čitaonice ili tehničke crtaonice. Sve zajedničke prostorije su klimatizovane. Uvedene su i takozvane smart kartice.
– Ove magnetne kartice zasad zamenjuju bonove, služe za identifikaciju prilikom ulaska u naše domove, a koriste se kao legitimacija u studentskoj poliklinici i biblioteci. Razgovarali smo sa dekanima o mogućnosti da smart kartice zamene indeks i očekujemo da će se to dogoditi za dve do tri godine. Nameravamo i da zamenimo sve brave u domovima, kako bi smart kartice studentima služile kao ključ. Imamo kompletnu bazu podataka ove vrste i izuzetnu kontrolu ulazaka i izlazaka iz naših objekata – objašnjava Radojković.
U menzama niškog Studentskog centa hrani se 916 domskih studenata i pet hiljada ostalih akademaca. Studenti za svaki obrok mogu da biraju između šest različitih jela, uz koje ide i švedski sto sa pet vrsta salata. Vreme kada su akademci jeli kineski pasulj koji se kuva 24 sata nepovratno je prošlo, kažu u centru i dodaju da su stručnjaci umeli da ocene da ova ustanova ima najbolju internu i spoljnu kontrolu sirovina za spravljanje hrane u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari