Niš: Završava se adaptacija kuće za devojčicu koja je bila žrtva otmice i zlostavljanja 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Za najviše nedelju ili dve biće završena adaptacija kuće porodice devojčice koja je pre tri godine bila žrtva otmice i zlostavljanja, saopšteno je na sednici Gradskog veća u Nišu.

Po završetku radova, njena porodica dobiće dodatnih 40 kvadrata stambenog prostora, tako da će devojčica imati svoju sobu i kupatilo.

Dograđeni sprat na postojećoj kući u naselju Suvi Do imaće poseban priključak za struju, kako je porodica tražila.

 “Sve je to vrlo malo u poređenju sa onim što je devojčica preživela. Nijednog trenutka nije bilo dileme da li će Grad pomoći njenoj porodici, bez obzira što su neki probali da politizuju tu temu. Bilo je samo dilema na koji način da pomognemo. Najpre im je bio ponuđen stan, koji su odbili, a onda su se opredelili za rekonstrukciju kuće“, rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Niš: Završava se adaptacija kuće za devojčicu koja je bila žrtva otmice i zlostavljanja 2
Foto: Biljana Ljubisavljević

Na sednici Gradskog veća nije saopšteno koliko novca je Grad uložio za adaptaciju kuće porodice.

Vršilac dužnosti načelnika Uprave za društvene delatnosti Miljan Ćirković rekao je da “ne može da govori o konkretnim sredstvima, tim pre što radovi još nisu završeni”.

Radovi na adaptacije kuće započeli su u prvoj polovini jula ove godine.

Niš: Završava se adaptacija kuće za devojčicu koja je bila žrtva otmice i zlostavljanja 3
Foto: Biljana Ljubisavljević

Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, koji je od početka insistirao na rešavanju stambenog problema porodice devojčice koja živi u teškim uslovima i ima niske prihode, tada je izrazio nezadovoljstvo ovakvim rešenjem.

“Grad i država su morali da obezbede stan u kojem bi devojčica koja je preživela nezamislivo teške stvari mogla da odrasta u normalnim uslovima. Dogradnja jedne, već neuslovne kuće je jedno iznuđeno rešenje, na koje je porodica, zbog situacije u kojoj se nalazi, morala da pristane”, kazao je on.

Niš: Završava se adaptacija kuće za devojčicu koja je bila žrtva otmice i zlostavljanja 4
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

On je podsetio da je gradonačelnica Sotirovski još u martu prošle godine u razgovoru sa njim obećala da će stambeni status ove porodice biti rešen kroz dodelu jednog od takozvanih gradskih socijalnih stanova, koji su se upravo gradili u Ulici Majkovskog, ali da se to nije dogodilo.

“Sadašnje rešenje koje je ponudila je isključiva posledica pritiska javnosti. Žalosno je što je na čelu grada Niša osoba koja ne zaslužuje da vodi grad i nije dostojna te pozicije. Potpuno mi je neshvatljivo njeno nerazumevanje za situaciju u kojoj se nalazi devojčica”, rekao je Jurić za Danas.

On je kazao da će se u narednom periodu videti da li je dograđeni deo kuće uslovan za život istraumatizovane devojčice.

“Ukoliko to ne bude slučaj, Centar je spreman da pomogne da se oni presele u Vojvodinu”, kazao je.

Sotirovki i Gradska stambena agencija su krajem prošle godine saopštili da porodica devojčice, uprkos drugačijim najavama, nije dobila na korišćenje takozvani socijalni stan na gradskom konkursu jer nije ispunila uslove, pošto nema odgovarajuću visinu mesečnih primanja, a uz to živi u zajedničkom domaćinstvu, zbog čega se smatra da ima rešeno stambeno pitanje.

Oni su kazali da su Karimanovićima ponudili u zakup “uslovan” gradski socijalni stan starije gradnje, ali da su oni to odbili.

Porodica otete i zlostavljane devojčice je i Jurić su, pak, kazali da je ponuđeni stan bio krajnje neuslovan, jer u potkrovlju, na petom spratu, bez grejanja i sa krovom koji prokišnjava.

“Najgore bilo što vrata od jedne sobe izlaze na požarne stepenice sa spoljne strane, što je krajnje problematično za jedno traumatizovano dete, koje još živi u strahu”, rekao je tada Jurić, dodajući da je gradska kirija za takav stan iznosila 70 evra mesečno.

Devojčicu je, inače, 20. decembra 2019. na putu ka školi oteo Ninoslav Jovanović iz Malče, a nakon toga je seksualno zlostavljao deset dana.

Niš: Završava se adaptacija kuće za devojčicu koja je bila žrtva otmice i zlostavljanja 5
Hapšenje Ninoslava Jovanovića: Foto Foto: Fonet TV

Pronađena je u vikendici u niškom selu Pasjača, a on je uhapšen 5. januara 2020. na groblju u Malči, nakon opsežne policijske, vojne i građanske potere koja je trajala 17 dana.

Osuđen je u januaru prošle godine zbog krivičnih dela otmice i produženog silovanja, a kazna doživotnog zatvora koja mu je izrečena bila je prva kazna te vrste u Srbiji, inače propisana Tijaninim zakonom, koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine.

Kaznu je izrekla sutkinja niškog Višeg suda Tamara Savić.

Jovanović je preminuo 7. jula uveče, nakon što mu je pozlilo u sobi Kazneno- popravnog zavoda Zabela u Požarevcu, gde je izdržavao kaznu, saopštili su iz Uprave za izdržavanje krivičnih sankcija.

On je već bio osuđivan za silovanje jedne žene i jedne devojčice (1995), otmicu dve i silovanje jedne devojčice (2005) i opskurnih poruka ženama na svom fejsbuk profilu (2018), zbog čega je proveo u zatvoru 22 godine.

Deo medija nazivao ga je „Malčanskim berberinom“ jer je svojim žrtvama sekao kosu.

Devojčica, koja je u vreme otmice imala 12 godina, ove godine je upisala Ugostiteljsko-turističku školu, a njen oporavak još traje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari