Nedavna odluka Registracione komisije Košarkaškog saveza Srbije da su Nemanja Nedović, Lazar Radosavljević, Marko Kešelj i Elmedin Kikanović, igrači Crvene zvezde, slobodni u izboru novog kluba, zbunila je sve one koji predano prate dešavanja na Malom Kalemegdanu. Novi trener crveno-belih Mihailo Uvalin više puta je istakao da najozbiljnije računa na Nedovića, jednog od najtalentovanijih plejmejkera u Srbiji i da je siguran da će Nemanja ostati na Malom Kalemegdanu.

– Iskreno rečeno, nikada nisam ni pomišljao da odem iz Zvezde. Tačno je da sam podneo zahtev za raskid ugovora. Jedino sam na taj način mogao da zaštitim svoje interese, tako da sam se na savet menadžera odlučio na ovaj nepopularan potez. Ubeđen sam da ću karijeru nastaviti na Malom Kalemegdanu, jer sebe isključivo vidim u Crvenoj zvezdi – izričit je mladi Nedović na početku razgovora za Danas.

Proveli ste dve sezone u prvom timu Zvezde, kako bi trebalo da izgleda vaš razvojni put u matičnom klubu?

– Rekao bih da sam prošle sezone neočekivano dobio određenu minutažu u prvom timu. Do dolaska Aleksandra Trifunovića na poziciju prvog trenera nisam bio u fokusu. Odlaskom Majka Tejlora, praktično sam ostao jedini pravi plejmejker, tako da mi je trener Trifunović postepeno ukazivao šansu. Mislim da bi naredne sezone trebalo da unapredim igru i da postanem deo okosnice tima.

Vaš debi u seniorskoj ekipi poklopio se sa veoma lošom finansijskom situacijom u klubu. Da li vas je isključivo manjak para u kasi tima sa Malog Kalemegdana naterao da podnesete zahtev za raskid ugovora?

– Situacija je u jednom momentu bila veoma loša. Potpuna neizvesnost i apatija naterali su ne samo mene, već i mnoge druge igrače da se odlučimo na takav potez. Ponoviću, time sam hteo da se na neki način zaštitim, ali sigurno ni po koju cenu nisam želeo da odem iz svog matičnog kluba. Sebe vidim kao deo jednog potpuno novog tima u kome ću, nadam se imati važnu ulogu.

U pauzi između stare i nove sezone, učestvovali ste sa mladom reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu. Kako biste ocenili nastupe „orlića“ u Hrvatskoj?

– Sedmo mesto je svakako neuspeh za generaciju koja je pre početka takmičenja bila ozbiljan konkurent za jednu od medalja. Generalno gledano, surovo nas je koštala opuštenost i jedna neobjašnjiva vrsta dekoncentrisanosti. Mislim da smo tri najvažnije utakmice izgubili u poslednjim sekundama, iako smo sve vreme kontrolisali igru.

Šta se zapravo dogodilo u četvrtfinalnom meču sa Hrvatskom?

– Još uvek premotavam film i nikako ne mogu sebi da objasnim kako smo za 30 sekundi prokockali šest poena prednosti. Sudije su nas sigurno oštetile prilikom jednog faula, ali moj poslednji pas prema Musliju, kao i neki drugi potezi nikako se ne mogu opravdati. Mislim da je meč sa Hrvatskom zapravo pokazao da smo imali velike oscilacije i da psihički nismo bili spremni za jedan dosta kvalitetan turnir. Navešću samo jedan primer. Mi smo Grčku, vicešampiona Evrope, rutinski savladali na pripremnom turniru u Italiji, a onda smo u razmaku od nekoliko dana dozvolili da nas savladaju na kontinentalnom šampionatu, iako nisu kvalitetniji od nas.

Generacijski sličan sastav Crven zvezde, nalik mladoj reprezentaciji, pokušaće sledeće sezone da bude konkurentan Partizanu, Hemofarmu, Radničkom i FMP. Mislite li da neće doživeti sličnu sudbinu kao vi i vaši saigrači na kontinentalnom prvenstvu?

– Rano je pričati o rezultatima i konačnom sastavu. Trener je istakao da će pripreme početi sa mladim igračima, ali da ima u planu da do početka prvenstva dovede nekoliko iskusnih košarkaša. Siguran sam da ćemo imati dobar sastav, kome će borbenost i veliki trud biti zaštitni znak – zaključio je talentovani organizator igre.

Šut najveća boljka

– Nadam se da ću u narednoj sezoni popraviti šut, kao i organizaciju igre. Često umem ishitreno da odreagujem prilikom pozicionog napada, što pod hitno moram da iskorigujem – naveo je igrač odličnih atletskih predispozicija.

Zaslužili smo barem bronzanu medalju

– Ubeđen sam da je naša mlada reprezentacija kvalitetnija od vršnjaka iz Hrvatske. Da smo pobedili domaćina turnira sigurno bismo osvojili bronzanu medalju. Sami smo krivi za rezultatski neuspeh. Imali smo kvalitet, ali ideje nismo sproveli u delo – iskren je Nedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari