Aleksandar Martinović, narodni poslanik i funkcioner SNS, ističe za Danas da se nije pozvao na imunitet povodom pritužbe koja je protiv njega podneta Povereniku za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminacije LGBT osoba, već da je poverenica Brankica Janković donela odluku o obustavljanju postupka jer ga štiti poslanički imunitet.

Martinović ističe za naš list da je u svom izjašnjenju poverenici Janković ukazao da je njegovo ustavno pravo da u Skupštini Srbije može slobodno da kaže svoje mišljenje o društvenim pitanjima. Nakon toga, poverenica je, kako je saopšteno iz njene službe, obustavila postupak zbog postojanja poslaničkog imuniteta prema članu 103. Ustava Srbije.

Međutim, Martinović kaže da što se njega tiče, postupak može da se nastavi, „može neko da me osudi, nije sporno, mogu da me streljaju“, jer smatra da ni na koji način nije povredio prava LGBT populacije. Podsetimo, on je tokom skupštinske rasprave o izboru nove poverenice rekao da „iako LGBT osobe treba da imaju sva zakonom predviđena prava, on kao otac ne može da razume potrebu za javnim prikazivanjem drugačije seksualne orijentacije na Paradi ponosa, kao i da ta manifestacija provocira ljude koji su drugačijih ubeđenja i protiv je moralnih formi koje postoje u društvu i da ono što ne zabranjuje zakon zabranjuje stid“.

Nakon njegove izjave, nekoliko NVO i pojedinaca podneli su pritužbu Jankovićevoj u kojoj se, između ostalog, navodi da je Martinović pokazao nerazumevanje za ljudska prava i ignorantski odnos prema jednoj od najugroženijih manjina u društvu, te izneo uznemirujuće i ponižavajuće stavove kojima vređa dostojanstvo osoba istopolne seksualne orijentacije.

– U Skupštini sam izneo svoj stav. Što se mene tiče, poverenica postupak može da nastavi, jer ne smatram da sam na bilo koji način povredio njihova prava. Samo sam rekao da ne razumem potrebu da neko javno manifestuje svoju seksualnu orijentaciju, kakva god da je, homoseksualna ili heteroseksualna. Nemam ništa protiv ako je neko homoseksualac i smatram da njegova prava u bilo kojoj oblasti društvenog života ne smeju da budu narušena samo zato što ima drugačiju seksualnu orijentaciju – objašnjava Martinović.

Ko je diskriminisan?

Prema rečima Aleksandra Martinovića, svaki poslanik treba da vodi računa o tome šta govori, te da svojim govorom ne vređa prava drugih ljudi, „ali ako bi se poslanicima zabranilo da govore onda šta će nam parlament“. „Ako ne mogu da kažem svoje mišljenje, onda se postavlja pitanje ko je tu diskriminisan“, ističe Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari