Kontakti sa osobama koje žive daleko i zabava su najčešći motivi zbog kojih mladi koriste socijalne internet mreže, od kojih je najpopularniji Fejsbuk, a zatim Maj spejs. S druge strane, negativne karakterisitike ovih društvenih mreža su lažni profili, manjak komunkacije i druženja, kao i špijunaža prijatelja – pokazali su rezultati istraživanja „Mediji i nove tehnologije među mladima u Srbiji“, koje je sproveo Stratedžik marketing, a naručio IREX.

Jasna Milošević- Đorđevićiz Stratedžik marketinga ukazala je da u Srbiji 31 odsto populacije koristi socijalne internet mreže, kao i da mladi sve manje slobodnog vremena provode uz televiziju, „koja se gleda stihijski i besciljno“. Prema njenim rečima, većina mladih u Srbiji smatra da onaj ko nema profil na Fejsbuku nije u trendu. Kada je u pitanju štampa, ona je objasnila da mladi u dnevnim novinama najmanje čitaju politiku, a da bi voleli da ima više humora, saveta, priča o poznatim ličnostima, ali i manje reklama.

– Kada je rečo radiju, mladi smatraju da je to zastareli medij i da se retko sluša. Voleli bi da ima više tok šoua o pravima mladih i humorističkih emisija – naglasila je Milošević-Đorđevići dodala da radio sluša 37 odsto srpske populacije.

Istraživanje je pokazalo da 82 odsto onih koji koriste internet, imaju ga kod kuće, a da su najčešće povezani ADSL-om (36 odsto), Dial-up-om (26 odsto) i preko kablovske (23 odsto). Takođe, internet se najviše koriste u slanju i primanju pošte, pretraživanja informacija, skidanja muzike, čatovanja i gledanja filmova. Ispitanici smatraju, ukazala je Milošević- Đorđevićda će u budućnosti postojati pozitivan bilans u razvoju tehnologija, „kao i da će se internet i mobilni telefon spojiti u jedan svima dostupan komunikacioni kanal“.

Istraživanje je rađeno u avgustu ove godine i obuhvatilo je kvantitativnu anketu na reprezentativnom uzorku populacije u Srbiji, starije od 15 godina i kvalitativne podatke sa šest fokus grupa, održanih u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari