linika za kardiohirurgiju,foto ununiverzitetski klinicki centar nisKlinika za kardiohirurgiju: Foto: UKC Niš

Direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu dr Dragan Milić saopštio je da ta klinika od danas neće raditi operacije zbog nedostatka potrošnog materijala.

Ovo je drugi put u toku ove godine da niška Kardiohirurgija prinudno obustavlja operativni program zbog nedostatka reagenasa i potrošnog materijala.

Dr Milić je kazao da ovoga puta klinici nedostaju “oksigenatori, osnovno sredstvo bez kog ne postoji kardiohirurgija”.

“I dok država Srbija pokreće akciju za čisćenje listi čekanja u zdravstvu, naša Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš, koja je još pre godinu i po dana očistila liste čekanja i od tada ih više nema, od danas neće raditi kardiohirurške operacije zbog nedostatka potrošnog materijala”, naveo je on na Fejsbuk profilu.

Od danas nema operacija na Kardiohirurgiji u Nišu: Nedostaje potrošni materijal 1
Dragan Milić: Foto: Printscreen/YouTube/MRCN produkcija

Za ovakvu situaciju dr Milić je prozvao upravu Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

“Po ko zna koji put neažurnost Uprave UKC Niš ugrožava pacijente grada Niša i juga Srbije, ali i šire jer je sve više pacijenata i iz drugih delova Srbije. Dok neki žele da očiste liste čekanja,dotle neki drugi žele da ih ponovo stvore”, dodao je.

Niška Kardiohirurgija prinudno je obustavila operativni program, na sedam dana, i početkom marta ove godine, zbog nedostatka reagenasa za bazične laboratorijske testove za sklonost pacijenata ka krvarenju i trombozama.

Republički fond zdravstvenog osiguranja tada je odobrio hitnu nabavku.

Dr Milić je i tada optužio upravu niškog UKC da je odgovorna zbog kašnjenja u nabavci reagenasa.

UKC je negirao da je planski uskratio nabavku, ocenjujući da je prekid operacija na Kardiohirurgiji „apsolutno neopravdan“.

 

Direktor UKC Niš: Danas stiže materijal, dr Milić generiše krizu

V.d. virektora UKC Niš dr Zoran Perišić kazao jeda će nedostajući materijal biti isporučen danas, a da od Milića zavisi “da li će hteti da se radi”.

Dr Perišić je potvrdio da dobavljač, kojeg je izabrala komisija na čelu sa dr Milićem, nije isporučio traženi materijal, ali da je odmah danas sklopljen ugovor sa drugim dobavljačem i da će oksigenatori stići u toku dana.

On je kazao da se i ranije dešavalo da ne budu isporučeni materijali, ali da druge klinike zbog toga „nisu prestajale sa radom već su nalazile alternativna rešenja“.

„To je jedna stvar koju doktor Milić radi super. On ne rešava krizu, on je generiše“, rekao je dr Perićić za Južne vesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari