Niška Medijana, "jedina slobodna opština u Srbiji", sutra bira predsednika opštine, njegovog zamenika i većnike 1Gradska opština Medijana: Foto GO Medijana

Na Skupštini niške opštine Medijana, jedine opštine u Srbiji u kojoj je opozicija pobedila na lokalnim izborima, sutra, 30. jula, biće izabran predsednik opštine, njegov zamenik i pet članova Opštinskog veća.

Prema prethodnim najavama, kandidat za predsednika ove gradske opštine je ekonomista i strukovni menadžer Mladen Đurić, koji je drugi na listi Grupe građana „Dr Dragan Milić“.

Kandidat za njegovog zamenika biće diplomirani pravnik Marko Aleksovski, drugi na listi koalicije „Biramo Niš- Biramo Medijanu“.

Skupština gradske opštine Medijana konstituisana je 23. jula, kada je za predsednika izabran programer, građanski aktivista i bivši narodni poslanik Miloš Bošković, nosilac i prvi na listi „Biramo Niš- Biramo Medijanu“.

Niška Medijana, "jedina slobodna opština u Srbiji", sutra bira predsednika opštine, njegovog zamenika i većnike 2
Miloš Bošković: Foto D. Alihodžić

Za njegovog zamenika izabran je Dragan Maslaković, diplomirani mašinski inženjer zaposlen u JKP Mediana, sa liste GG „Dr Dragan Milić“.

Miodrag Grujović, diplomirani pravnik, nekadašnji sudija i bivši javni izvršitelj, koji je bio predstavnik koalicije „Biramo Niš“ u Gradskoj izbornoj komisiji, postavljen je za sekretara Skupštine opštine.

Za ovakva kadrovska rešenja glasalo je svih 16 odbornika iz opozicije, dok je 11 odbornika koalicije oko naprednjaka bilo protiv.

U isto vreme kada je konstituisana Skupština jedine opozicione opštine u zemlji, u Niš je stigao predsednik Srbije i osnivač Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, kako bi prisustvivao svečanim otvaranjima pojedinih kapitalnih investicija, koji je negirao da je znao da je u toku njeno konstituisanje.

„Nisam imao pojma“, rekao je Vučić, upitavši saradnike:“što mi niste rekli?“.

On je istovremeno uputio upozorenje opoziciji, rekavši da „jedva čeka da vidi šta će ona „osim da kuka, da uradi“, te da „čekuje da mu narod za šest meseci ili godinu dana kaže kakvi su fascinantni rezultati postignuti na opštini Medijana“.

U Skupštini opštine Medijana, koja broji 27 odbornika, koalicija oko SNS osvojila je 11 mandata, GG „Dr Dragan Milić“ osam, koalicija „Biramo Niš- Biramo Medijanu“ šest i „Ujedinjeni- Nada za Niš“ dva mandata.

Opština Medijana, koja se u delu javnosti nakon junskih lokalnih izbora naziva i „jedinom slobodnom opštinom u Srbiji“, ima više od 85.000 stanovnika i jedna je od najvećih u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari