Niška stambena agencija: Ne znamo ko je bolesniji i ima teži život 1Foto: FoNet/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Gradska stambena agencija saopštila je danas da stanovi koje će ispod tržišne cene moći da kupe funkcineri i njihovi rođaci, među kojima i zet gradonačelnice, „nisu socijalni“ i da “komisija prilikom bodovanja nije mogla da se rukovodi time ko je bolesniji i ima težu životnu priču”.

– Komisija za sprovođenje konkursa nije mogla da zabrani bilo kome ko ispunjava uslove konkursa da konkuriše za kupovinu ovih stanova, a po osnovu toga da li je radnik u privatnom preduzeću ili državnoj upravi, zdravstvu, policiji, vojsci i slično, ili da li je neko radnik u fabrici ili je lekar, inženjer, profesor i slično, ili po osnovu toga da li je podnosilac prijave ili njegov rođak na nekoj rukovodećoj funkciji – pod uslovom da ukupni prihodi porodičnog domaćinstva ne prelaze granice maksimalnih prihoda propisane odredbama člana 91. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, o čemu je Komisija vodila račun- navodi se u saopštenju niške GSA.

Opozicija je juče zatražila održavanje hitne sednice Skupštine grada, ostavku gradonačelnice Dragane Sotirovski i poništenje ovog konkursa GSA jer su se na prelimarnoj listi za dodelu gradskih “socijalnih” stanova našli Vedran Ivanović, zet gradonačelnice i suprug njene ćerke, koji je i pomoćnik direktora Apotekarske ustanove Niš, kao i više javnih funkcionera i njihovih rođaka, dok su siromašni i bolesni ostajali “ispod crte”.

– Bodovanje podnetih prijava za kupovinu stanova izvršila je Komisija za sprovođenje konkursa u skladu sa navedenim Zakonom i Pravilnikom, kao i na osnovu Pravilnika o merilima za utvrđivanje reda prvenstva za dodelu stambene podrške. Iz naziva ovog Pravilnika, jasno je sa nisu u pitanju tzv „socijalni stanovi“, niti su to stanovi za socijalne slučajeve – navodi GSA u današnjem saopštenju.

Ova gradska agencija je navela da je „svaki građanin Niša imao puno pravo da konkuriše za ove stanove kao vid stambene podrške ukoliko ispunjava uslove konkursa, a bilo kakav drugačiji stav s tim u vezi, predstavljao bi diskriminaciju građana i uskraćivanje na zakonu zasnovanih prava“.

– Komisija za sprovođenje konkursa u svom radu se rukovodila i postupala isključivo na osnovu pomenutog Zakona i Pravilnika, odnosno, nikako se nije mogla rukovoditi teškim životnim pričama svakog ponaosob, i nije mogla da sačinjava rang liste u zavisnosti od toga ko je bolesniji i ko ima težu životnu priču, već prema svim podnosiocima prijava na isti način i u skladu sa zakonom- dodaje se u saopštenju.

I gradonačelnica Sotirovski je juče saopštila „nije reč o socijalnim stanovima“, već o stanovima koji su „građeni kao podrška stanovanju“, zbog čega se prodaju pod povoljnijim uslovima od tržišnih, a za njih mogu konkurisati i oni koji nisu socijalno ugroženi.

Ona je kazala da se na ovoj, preliminarnoj listi nalaze i „ljudi na različitim pozicijama, uticajni ljudi, familije, sudije“.

Međutim, u Programu poslovanja GSA za 2021. godinu navedeno je da izgradnja ovih stanova u Ulici Majkovskog predstavlja nastavak sprovođenja Programa socijalnog stanovanja Grada Niša, a parcele na kojima su stanovi izgrađeni nose oznaku “SC” , koja važi za socijalno stanovanje.

U Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada predviđeno je da su korisnici “stambene podrške”, na kojoj formulaciji insistiraju gradponačelnica i GSA, upravo socijalno ugroženi građani, među kojima su i beskućnici, bolesni i osobe sa invaliditetom.

I sam niški konkurs za prodaju i davanje u zakup gradskih stanova u Ulici Majkovskog predviđa socijalne i zdravstvene kriterijume prilikom apliciranja i bodovanja.

Za stanove mogu da konkurišu samo oni koji „nemaju stan ili kuću u svojini“, odnosno „nemaju stan odgovarajućeg standarda“.

Broj bodova koje dobijaju trebalo bi da zavisi od četiri kriterijuma- uslova u kojima sada stanuju, broja članova pirodičnog domaćinstva, njihovog zdravstvenog stanja, kao i njihove invalidnosti ili telesnog oštećenja.

Na aktuelnom konkursu prodaje se 90 novih stanova različite kvadrature u Ulici Majakovskog 10A, 8B i 8A, a po ceni od 830,50 evra po kvadratu, u koju je uključen i PDV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari