Niška Vojna bolnica obeležava 145 godina postojanja: Čeka se saglasnost za lečenje civila o trošku države 1Foto: V. Torović

Vojna bolnica u Nišu obeležava 145 godina postojanja nizom manifestacija, saopštili su u toj zdravstvenoj ustanovi.

Ova vojnozdravstvena ustanova je deo Uprave za vojno zdravstvo Ministrastva odbrane, čija je osnovna delatnost sanitetsko zbrinjavanje povređenih i obolelih na sekundarnom i delom tercijarnom nivou.

U njoj se o trošku države leče anktivna i penzionisana vojna lica, vojnici po ugovoru i na odsluženju vojnog roka, kadeti vojnih akademija i osobe koje imaju stečeno pravo za lečenje u vojnozdravstvenim ustanovama.

U Vojnoj bolnici još uvek ne mogu da se leče civilni pacijenti o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osuguranja, sa kojim se “očekuje zaključenje ugovora sa koji bi to omogućio”.

Civili sada mogu da dobiju zdravstvenu uslugu isklučivo pod komercijalnim uslovima, mada su u prethodnom periodu sporadično mogli da je dobiju i o trošku RFZO.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sredinom 2021. godine najavio da će niška Vojna bolnica, poput Vojnomedicinske akademije u Beogradu i Vojnomedicinskog centra u Novom Sadu, moći da leči i civilne pacijente, ali se to još uvek nije dogodilo.

Još uvek nema odgovora zvaničnika ni na predloge da Vojna bolnica postane niška civilna Opšta bolnica, pošto ovaj grad nema zdravstvenu ustanovu sekundarnog novoa, već samo Dom zdravlja, kao primarnu, i Univerzitetski klinički centar, kao tercijarnu ustanovu.

Upravnik Vojne bolnice, pukovnik dr Veljko Milić, kazao je da je ta ustanova u poslednje dve godine kadrovski značajno ojačala i osavremenila medicinsku opremu”, što su “koraci da postane integralni deo našeg zdravstvenog sistema”.

“Otvaranje bolnice za civilne pacijente bilo bi korisno za sve građane Niša i okoline. Ono je podignuto na visok nivo, na nivo Vlade Republike Srbije i odgovarajućih ministarstava i nadamo se najboljem rešenju. Mislim da je nešto od opreme najbolje u gradu i da bi za sve Nišlije bilo korisno da se što pre taj ugovor sklopi”, rekao je Milić na konferenciji za novinare, povodom jubileja.

On je rekao da je Vojna bolnica “uvek bila spremna da odgovori  svim zadacima”, te  su tako njeni lekari nedavno učestvovali i u zbrinjavanju pacijenata obolelih od kovida ili migranata, kao i u mirovnim misijama u različitim delovima sveta.

“Bogatim programom obeleževanja 145 godina postojanja želimo da se odužimo i iskažemo pijetet i zahvalnost našim osnivačima, ali i da pošaljemo jaku poruku našem narodu čiji smo i mi deo, da uvek, kao i do sada, mogu da računaju na nas”, rekao je Milić.

Ova ustaniva je osnovana kao Velika niška vojna bolnica 1878. godine, 22. januara, odlukom Vrhovnog štaba srpske vojske, na predlog načelnika sanitetske službe pukovnika dr Vladana Đorđević, i bila je prva i jedina bolnica u Nišu.

Zahvaljujući lekarima Velike niške bolnice, nakon tri godine formirana je i prva civilna zdravstvena ustanova u Nišu, Okružna bolnica.

Major dr Mihailo Petrović (1863-1934), koji je bio i direktor Vojne bolnice, bio je prvi stalni i neko vreme jedini hirurg u Nišu.

Vojna bolnica je inicirala i osnovala prvu preventivno medicinsku ustanovu- Pasterov zavod, 1900. godine.

Prva na prostorima Balkana započela je upotrebu antiseptika, uz poštovanje principa asepse i antisepse u hirurgiji.

Kao vojnozdravstvena ustanova prvi put u istoriji ratovanja organizovala je i evakuisala teškog ranjenika u drugu ustanovu vazdušnim putem.

Lekari poginuli u ratovima sahranjeni i na Starom groblju u Nišu

Na Starom groblju u Nišu sahranjeni su “mnogi lekari” koji su poginuli u balkanskim i u Prvom svetskom ratu.

Srbija je na početku ovih ratova imala svega 370 vojnih i civilnih lekara.

U ovim ratnim sukobima poginulo je 153 lekara, jedan zubni lekar, šest starijih medicinara i 25 studenata medicine. Stradalo je i 25 stranih lekara i 11 zarobljenih lekara, podsetili su u Vojnoj bolnici.

 

Program obeležavanja jubileja od večeras do kraja semice

U okviru programa obeležavanja jubileja biće organizovane promocija  knjige „Čuvari narodnog zdravlja (1878-1941)” autorke Slavice Popović- Filipović, večaras u 18 časova u Svetosavskom domu.

Izložba „Sva lica diplomate Branislava Nušića“ biće upriličena sutra u 18 časova u Niškom kulturnom centru.

U petak 20. januara u 10 časova biće položeni venici u krugu Vojne bolnice biće položeni venci na spomen obeležja.

Istog dana, u 11 časova, predviđen je obilazak spomenika postradalim lekarima u balkanskim i Prvom svetskom ratu na Starom Groblju Gorica u Nišu, gde će biti položeni venci na spomenik Milosavu Petkoviću koji je bio upravnik Vojne bolnice 1922.godine.

U obilasku će učestvovati i autor knjige o Starom groblju i dobitnik najviše gradske nagrade “11. januar”, Miroslav Veličković.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari