Protesti u Nišu: Humanitarni parking deci donosi zagađenje i buku 1Foto: Čitalac Danasa

Građani koji se protive izgradnji parkinga neposredno pored Osnovne škole “Sveti Sava”, uz obrazloženje da je “štetan po bezbednost i zdravlje dece koja pohađaju tu školu”, sinoć su na kratko blokirali saobraćaj na obližnjoj okretnici na Bulevaru Nemanjića.

Gradski zvaničnici, međutim, ne odustaju od odluke da se upravo na toj lokaciji izgradi parking sa 200 mesta.

Roditelji i njihova deca najavljuju da će nastaviti protestna okupljanja na kojima će tražiti da, umesto parkinga koji će “doneti” samo zagađenje i buku, na tom mestu bude park ili sportski teren.

Razgovor njihove stručne delegacije sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski nije bio uspešan, pošto je završen njenim odgovorom da će “parking biti izgrađen”.

Zbog toga su se obratili Ministarstvu prosvete i građevinskoj inspekciji.

Prijava Ministarstvu prosvete i građevinskoj inspekciji

“Od pomoćnika ministra prosvete dobili smo odgovor da je ovaj slučaj uputio prosvetnoj inspekciji. Očekujemo da oni hitno reaguju, jer je situacija hitna. Od građevinske inspekcije još nismo dobili odgovor”, kaže Maja Ranđelović, arhitektica i majka jednog od učenika.

U dopisu resornom ministarstvu građani su ukazali da je gradnja parkinga na samo dvadesetak metara od škole protivna Pravilniku o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti osnovne škole, usvojenom 2019.

Prema tom dokumentu, svaki školski objekat “treba da bude udaljen od saobraćajnica i izvora buke 50 metara, a u slučajevima veoma živih saobraćajnica i većih izvora buke to rastojanje treba da bude i veće”.

Građevinskoj inspekciji su podneli prijavu jer je izgradnja parkinga počela bez postavljanja table sa osnovnim informacijama o gradilištu i bez postavljanja zaštitne ograde, što zakon nalaže.

Zbog takvih nedostataka oni gradilište smatraju nelegalnim.

Protesti u Nišu: Humanitarni parking deci donosi zagađenje i buku 2
Foto: Čitalac Danasa

Dragan Đorđević, jedan od roditelja, kaže da je on, kao mali, sedamdesetih godina, na prostoru gde se planira parking učio da vozi biciklu na poligonu koji je tada postojao.

Pita se zašto na toj lokaciji opet ne bi moglo da bude nešto slično ili park, a da se ispod njega izgradi podzemna garaža, ukoliko je neophodna.

“To bi moglo da bude rešenje ‘dva u jedan’. Ukoliko nije izvodljivo, iz nekog razloga koji mi ne znamo, javnost bi trebalo da bude obaveštena. Uopšte, na ovom slučaju se jasno vidi da je nedostatak informisanja, komunikacije i dijaloga između građana i donosilaca odluka uvek loš i da često dovodi do problema”, kaže on.

Zasadiće se tuje da „spreče i buku i zagađenje“

Gradonačelnica Sotirovski, uprkos Pravilniku koji reguliše udaljenost škole od izvora buke, tvrdi da nije tačno da parking mora da bude na 50 metara od škole.

Gradilište nije obeleženo jer se na njemu izvode samo pripremni radovi, a “kada krenu građevinski radovi” biće postavljene table i izdata građevinska dozvola, kaže ona.

Protesti u Nišu: Humanitarni parking deci donosi zagađenje i buku 3
Foto: V. Torović/Danas

Pomoćnica gradonačelnice za građevinski sektor Marina Živulović Petrović uverava da “učenici škole neće biti ni na koji način ugroženi”.

Pored parkinga biće postavljena ograda kako bi se sprečilo da deca prilaze tom prostoru. Da bi se sprečilo “bilo kakvo zagađenje i buka”, zasadiće se tuje prema školi, kaže ona.

Gradski zvaničnici su prethodno kazali da je reč o humanitarnom parkingu sa kojeg će sav novac od naplate parkiranja, umesto javnom komunalnom preduzeću Parking servis, ići za lečenje bolesne dece.

Njegova izgradnja rešiće problem parkiranja u tom delu grada i rasteretiti saobraćaj, ali i pomoći bolesnoj deci da dobiju neophodnu terapiju, naveli su. Najavili su da se otvaranje parkinga “očekuje na leto”.

Proglas: Ko će biti kriv

U proglasu Saveta roditelja učenika OŠ “Sveti Sava”, koji organizuje vrćinu akcija, precizira se da se gradjani ne slažu sa lošom odlukom Grada da do „praga škole“ dovede otrovne gasove, teške metale, buku i druge štetne materije.

U proglasu se navodi da brojne svetske i domaće studije nedvosmisleno pokazuju da zagadjenje i buka koji potiču od saobraćaja dovode do različitih bolesti, te postavlja pitanje ko će biti odgovoran ukoliko deca i ostali obole od astme, hroničnog bronhitisa, karcinoma ili kardiovaskularnih bolesti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari