Niški slikar i karikaturista ispred SPS-a u znak protesta ostavio katodnu cev 1Foto Danas

Slavoljub Blagojević, niški slikar i karikaturista, koji je postao poznat široj javnosti nakon što je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslao zarđale kašike, kako bi ga podsetio na njegovu ratnohuškačku prošlost, danas je ispred sedišta SPS, ostavio katodnu cev, u znak protesta zbog “političkih gluposti”.

On je kazao da je performans posvetio preminulom novinaru Slaviši Lekiću, koji je na takve gluposti ukazivao.

Blagojević je ispred ulaza u sedište niškog SPS, koji je bio zaključan, ostavio katodnu cev, izvađenu iz starog televizora, dizajnirao joj kosu i lice, kao i minđuše koje su “spoj nespojivog”- jedna je u obliku petokrake, a druga u obliku krsta.

Neposredni povod za takav performans bio je nedavni govor influenserke i članice SPS-a Ane Grozdanović, u sedištu te stranke u Nišu, u kojem je takođe “spojeno nespojivo”.

Grozdanović, koju “na Instagramu prati oko 100.000 ljudi”, tada je između ostalog kazala da su “samo hrišćani pravili katodne i radio cevi”, te da narod treba da se raduje jer će “samo u jednoj sekundi velika svetlost s neba da se pojavi, zbog koje će ljudi pomisliti da je u toku nuklearni udar ili rat”.

Ona je rekla da su se strani moćnici “predali iskušenju jer su pokušali da savremenim uređajima zasnovanim na poluprovodicima stvore novi neslobodan svet”, ali da će uprkos tome već u njeno vreme “biti slobodan čovekov život kako je to samo Bog i zamislio”.

– Njen govor je sličan besmislenim govorima Kebabe, Martinovića ili Vulina, u kojima se postavljaju novi standardi zaglupljivanja i manipulisanja ljudima, a koji su “brutalni” i uvredljivi, i koji bi da građane svedu na magarce. Ali, ovaj performans nije omalovažavanje i ismevanje te mlade žene bez političkog iskustva, već protest protiv opšteg političkog zaglupljivanja, koje je ovde zacarilo, a koje diktiraju šefovi tih mladih ljudi. Čini mi se da je čitav svet potopljen sličnim političkim glupostima, ali mi najpre moramo da čistimo svoje dvorište- rekao je Blagojević za naš list.

Ovaj niški performer je, inače, u junu ove godine, kao penzioner, vratio predsedniku Srbije državni paket sa vitaminima i mineralima, uz javno objašnjenje da ga doživljava kao “uvredu”, i to kupljenu njegovim a ne Vučićevim novcem.

Vučić je potom, povodom teksta u Danasu o ovakvom Blagojevićevom potezu, rekao da bi “taj gospodin trebalo da vrati i 30 odsto penzije”, koje su “za toliko veće nego u vreme kada je na vlasti bio onaj u čijem se mediju on oglašava”.

Na takvu prozivku, Blagojević je odgovorio slanjem paketa sa zarđalim kašikama u vrednosti 30 odsto njegove penzije, koje je kupio na buvljaku.

Pojam “zarđalih kašika” se, inače, vezuje za lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji je 1991. kazao da će zarđalim kašikama za cipele “klati” srpske neprijatelje, a i samog Vučića, koji je tokom ratnih devedesetih bio njegov bliski stranački saradnik, a i sam knjižio ratnohuškačke izjave, od kojih je jednu od najcititranijih izgovorio kao poslanik u Skupštini Srbije: „Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana…“.

Blagojević je, takođe, ove i prošle godine izveo i parodije “za komšiluk” posvećene “izumima” vlasnika Pinka Željka Mitrovića- “lečenju kovida 19” i “hodanju po vodi”, koje je nazvao bizarnim odgovorima na bizarnosti.

On već decenijama izvodi društveno angažovane performance, zbog kojih je povremeno izazivao i “interesovanje” policije.

Pre dve decenije ispred niškog suda obukao je studente i otporaše u zatvorska odela, u znak protesta zbog krađe glasova na lokalnim izborima 1996.

Pre dve godine policija ga je na silu udaljila sa ceremonije „Srbija 2019“, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije i ministri u Vladi, nakon što je razvio karikaturu na kojoj su vodeći srpski funkcioneri predstavljeni kao dronovi.

Gozdanović: Hoće da od mene naprave budalu

Ana Grozdanović je, nakon što je njen “partijski” govor izazvao značajnu pažnju dela javnosti, na Instagramu navela da su pojedine njene izjave izvučene iz konteksta, te da je “napravila nespretne paralele stradanja našeg naroda i njegove borbe za slobodu, pravdu i sopstvene ideje sa borbom i progonom hrišćana”.

Uz pojašnjenje onoga što je želela da kaže, okrivila je kritičare njenog govora da od nje “hoće da naprave budalu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari