"Dug mi je porastao sa 600 na 24.000 dinara": Niško pogrebno preduzeće "Gorica" preko izvršitelja naplaćivalo dugovanja građana 1Novo groblje Niš: Foto Z. Miladinović/ Danas

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović najavio je obustavu slanja novih predloga za izvršenje građanima koji duguju za usluge javnog pogrebnog preduzeća „Gorica“, a kojima je njihov dug i pedesetak puta uvećan.

Prema nezvaničnim informacijama, „Gorica“ je u prethodnih par meseci pripremila oko 1400 predloga za izvršenje, koji značajno uvećavaju dugovanja građana zbog uračunatih troškova izvršitelja, advokata i sudskih taksi, a značajan deo je poslala građanima.

Gradonačelnik Pavlović je kazao da će po ovom pitanju „u potpunosti stati na stranu građana“.

„Na sastanku sa direktorkom JKP ’Gorica’ dogovorili smo se da se dužnicima više ne šalju novi predlozi za izvršenje. Moguće je da neko dobije obaveštenje iz prethodnog perioda, ali novih predloga neće biti. U ’Gorici’ tvrde da su građanima poslali upozorenja o dugu, i da je broj podnetih predloga za izvršenje dosta mali, negde oko pet odsto od broja upozorenja, ali to smo zaustavili“, rekao je on.

"Dug mi je porastao sa 600 na 24.000 dinara": Niško pogrebno preduzeće "Gorica" preko izvršitelja naplaćivalo dugovanja građana 2
Dragoslav Pavlović: foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Pavlović je još rekao da će se preispitati postupci koji su doveli do predloga za izvršenje kako bi se utvrdilo da li je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Najavio je, takođe, da će narednih dana pribaviti informacije o tome koliko su predloga za izvršenje podnela i druga gradska javna komunalna preduzeća.

Reagovanje gradonačelnika usledilo je nakon javnog regovanja građana, koji su ukazivali da im je, recimo, zbog duga za zakup i održavanje grobnog mesta od 600 dinara, stiglo rešenje o izvršenju na 24.000 dinara.

Prema rečima nekih od njih, „smešan“ dug od oko hiljadu dinara narastao im je na skoro 40.000.

novo groblje, foto sajt jkp gorica
Foto: JKP Gorica

Neki od njih su kazali i da „nisu dobili opomene o dugu i roku za plaćanje“.

Ukoliko podnesu prigovor na rešenje o izvršenju, a on bude odbijen, dug im se dodatno uvećava jer moraju da plate i usluge advokata „Gorice“, koje iznose oko 20.000 dinara, kazali su.

Prema dostupnim informacijama, „Goricu“ u ovakvim slučajevima zastupa advokatska kancelarija „Barun“.

Iz JKP „Gorica“ nisu odgovarali na ovakve kritike građana, a ni na novinarska pitanja.

Prema nezvaničnim izvorima, od odluke da se dužnicima naplaćuje dug preko izvršitelja i načina na koji je to urađeno ogradili su se i šef računovodstva i pravnik u ovom javno komunalnom preduzeću.

„Gorica“ je, inače, na svom sajtu najpre objavila molbu svim zakupcima da „u najkraćem mogućem roku izmire sve obaveze po osnovu naknade zakupa i održavanja grobnih mesta, jer je u skladu sa zakonom dužna da reaguje putem utuženja i izvršenja“.

U „molbi“ je podsetila da su cene simbolične i nepromenjene od 2014. godine.

"Dug mi je porastao sa 600 na 24.000 dinara": Niško pogrebno preduzeće "Gorica" preko izvršitelja naplaćivalo dugovanja građana 3
Novo groblje Niš: Foto V. Torović

Nešto kasnije, ovo pogrebno preduzeće je objavilo i ponudu korisnicima koji duguju za zakup i održavanje grobnih mesta da mogu zaključiti sporazum o priznanju duga i njegovoj otplati na rate.

„Gorica“ će postupajućim javnim izvršiteljima uputiti podnesak kojim predlaže odlaganje sprovođenja izvršenja, ali njeni dužnici su pre zaključivanja sporazuma obavezni da izmire troškove javnih izvršitelja „u smislu troškova naknade na ime nagrade za uspešnost sprovođenja postupka, kao i troškova nastalih tokom sprovođenja postupka“.

Ponuda je važila do kraja prošlog meseca, za grobna mesta na svih šest grobalja na teritoriji grada, koji su u sistemu ovog preduzeća,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari