Nišlije besplatno uče kineski jezik: Na Filozofskom fakultetu otvoren treći Institut Konfucije u Srbiji 1Otvaranje Instituta Konfucije: Foto Filozofski fakultet Niš

Na Filozofskom fakultetu u Nišu svećano je otvoren Institut Konfucije, u saradnji sa partnerskim Univerzitetom Jangsu iz Kine.

„Cilj rada Instituta je širenje kineskog jezika i kulture u svetu, kao i ostvarivanje međuinstitucionalne saradnje u sferi obrazovanja“, saopštio je fakultet.

Ovo je treći Institut Konfucije u Srbiji, koji postoji u Beogradu i Novom Sadu.

Institut je ceremonijalno otvorio kineski ambasador u Srbiji Li Ming, koji je kazao da je razumevanje jezika „ključno za upoznavanje kulture, kao i put do promovisanja ekonomske i kulturne saradnje“.

„Smatram da prijatelji iz Srbije imaju veliko interesovanje prema učenju kineskog jezika, jer gajimo poštovanje i dobro sećanje kroz istoriju. Imamo želju sa obe strane da učimo i upoznajemo više jedni druge“, kazao je ambasador Ming.

Ambasador je poklonio Institutu više od 1.600 kompleta udžbenika za učenje kineskog jezika i skoro 700 kompleta elektronskih materijala.

Nišlije besplatno uče kineski jezik: Na Filozofskom fakultetu otvoren treći Institut Konfucije u Srbiji 2
Foto: Filozofski fakultet Niš

Dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović kazala je da ovaj Institut ima veliki značaj ne samo za fakultet, već i za Univerzitet Niš.

„Obogatili smo paletu onoga što nudimo. Kineski jezik je jedan od jezika koje nudimo na nivou lektorata i to će biti sjajna prilika za sve zainteresovane da besplatno uče kineski jezik od najboljih, a to su izvorni govornici“, rekla je ona.

Ivan Jovanović, prodekan za međunarodnu i međuinstitucionalnu saradnju i srpski direktor Instituta Konfucije, rekao je da će partnerski Univerzitet Jangsu obezbediti veliki broj stipendija studentima Univerziteta u Nišu kako bi se stručno usavršavali u oblastima koje studiraju.

„Zahvaljujući postojanju Instituta Konfucije na Filozofskom fakultetu, mi ćemo pokrenuti projekat koji se odnosi na osnivanje katedre za sinologiju, odnosno studije kineskog jezika i kulture. To ćemo takođe raditi sa partnerskim Univerzitetom Jangsu“, rekao je Jovanović.

Institut Konfucije na ovom fakultetu, inače, ima aktivnosti od kraja prošle godine i okupio je više od 100 polaznika kurseva raznih nivoa kineskog jezika.

Gde se i kako podnose prijave

„Zainteresovani za kinesku kulturu već sada mogu da se prijave jer je otvoren poziv za pohađanje besplatnih kurseva kineskog jezika za sve nivoe znanja. Prijava se podnosi preko veb-sajta i društvenih mreža. Moguće je i učenje na daljinu uz pomoć aplikacije TaoLi i konsultacija sa nastavnicima“, rekli su na Filozofskom fakultetu.

Na svečanoj ceremoniji i najveće kineske kompanije u Srbiji

Svečanoj ceremoniji su osim zvaničnika Univerziteta Jangsu, niškog Univerziteta, Instituta Konfucije iz Srbije, fakulteta i škola iz Niša i regiona, Grada Niša i Nišavskog okruga, prisustvovali i predstavnici najvećih kineskih kompanija koje posluju u Srbiji i Regionalne privredne komore Niš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari