Nišlije protestovale zbog najavljenog rušenja mosta preko Nišave u Donjoj Vrežini 1Foto: Shutterstock/Branimir Dobes

Građani Niša koji se protive rušenju mosta preko Nišave u naselju Donja Vrežina okupili su se danas na obali reke u znak protesta i apelovali na rukovodstvo grada da odustane od rušenja mosta sve dok na tom mestu ne bude izgrađen drugi.

Stotinak okupljenih istaklo jeu da im je taj prelaz preko Nišave najkraća i najbezbednija veza Donje Vrežine sa ostatkom grada.

Jedan od članova Udruženja „Nišava naša reka“, koje je organizovalo okupljanje, Aleksandar Marinković istakao je da bez mosta naselje Donja Vrežina ne može da funkcioniše.

„Deci je preko mosta najkraći put do škole, a od kada je zatvoren, moraju da idu Nišavskom ulicom koja je veoma rizična. Nema trotoare, niti pešačke prelaze. Moj sin je kao pešak oboren pre tri dana u toj ulici i sada je u bolnici. Srećom dobro je, ali ne bi želeo da se to dogodi nekom drugom detetu“, izjavio je Marinković.

Dodao je da žitelji Donje Vrežine svakodnevno čuju različite informacije o mostu, da će biti srušen, da će biti drugog, ali pešačkog, zbog čega su zbunjeni i uznemireni.

„Tražimo jasne i nedvosmislene informacije, ali rušenje nije opcija sve dok ne dobijemo garancije da će novi biti izgrađen“, izjavio je Marinković.

Stanovnik Donje Vrežine i bivši načelnik Policijske uprave u Nišu Radisav Gvozdenović kazao je na skupu da je most veoma značajan za građane, ali da ima i strateški značaj.

„Na ovom mestu se prelazilo preko Nišave i tokom Drugog svetskog rata, a tokom političke krize zbog dešavanja u Čehoslovačkoj 1968. godine, samo se njime moglo preći preko Nišave jer su ostali mostovi bili blokirani“, istakao je Gvozdenović.

On je podsetio da je most najkraća veza sa grobljem u Donjoj Vrežini, ali i za odlazak na bazen i izletište u tom naselju.

Gvozdenović je mišljenja da most može da se rekonstruiše jer, kako je rekao, ima „zdravu“ betonsku osnovu i „zdrave“ početne stubove.

Stanovnik Donje Vrežine Staniša Dimitrijević rekao je da su građani čuli izjave gradonačelnice da „struka“ treba da odluči da li mosta treba da bude u tom naselju, ali da se sa tim njenim stavom ne slažu.

„Struka treba da kaže da li most može da se rekonstruiše ili kako da se napravi novi, a mi meštani kažemo da nam je potreban“, izjavio je Dimitrijević.

Jedan od okupljenih građana, Živorad Stanković, rekao je da bi rušenje mosta više koštalo nego što bi koštala rekonstrukcija.

„Potrebno je postaviti tri nova potporna stuba i most bi bio u funkciji, ali sa ograničenjem na maksimalno dve i po tone tereta. To bi bilo sasvim dovoljno, onda bi mostom mogle da prelaze pogrebne povorke i ljudi bi mogli da voze decu u školu“, istakao je Stanković.

Gradnačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je nedavno da će most u Donjoj Vrežini biti srušen i da će u momentu kada započne rušenje mosta grad u budžetu imati novac za izgradnju novog.

Ona je kazala da za sada ne zna da li će novi most biti pešački ili kolski, ali da postojeći most mora biti srušen jer ugrožava bezbednost izvorišta „Medijana“ i okolnih kuća.

Most u Donjoj Vrežini zatvoren je za saobraćaj automobila u martu 2018, a pešaci i motociklisti ga i od tada nesmetano koriste uprkos velikom ulegnuću kolovoza.

Grad je prvobitno imao nameru da most bude sačuvan, pa je 2019. godine Direkcija za izgradnju grada Niša raspisala tender za sanaciju, ali nije bilo firmi zainteresovanih za taj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari