U okviru Festivala romske kulture i aktivizma (FRKA) u Beogradu je juče održana prva Roma Prajd šetnja. Da bi ukazali na brojne probleme sa kojima se suočava romska nacionalna manjina, oko 200 ljudi okupilo se ispred zgrade Vlade Srbije.

– Kako je istakla Soraja Post, poslanica Evropskog parlamenta, mladi Romi su ovim događajem pokazali da ne žele da budu tretirani kao građani drugog reda. Ona je novinarima rekla da je raduje to što romski aktivizam postaje sve jači, ali i da Dekada za inkluziju Roma 2005-2015. nije ispunila očekivanja.

– Dug je put pred nama, koji treba da pokaže da su Romi prihvaćeni kao jednaki sa svim građanima. Potrebna je jaka politička volja, odnosno da političari pokažu istu odgovornost prema svim građanima – naglasila je Postova.



 

Noseći transparente, poput „Romi su ljudi, a ne statistika“, romske zastave, i uz muziku koja je odjekivala sa kamiona, okupljeni su prošetali do  Mikser hausa gde je održan jednodnevni festivalski program. Goran Miletić iz Civil Rights Defenders rekao je novinarima da je cilj Prajda da poveća vidljivost jedne manjine u Srbiji, koja je najdiskriminisanija, a često izložena i nasilju.

Upitan da prokomentariše to što su neke romske organizacije saopštile da je Roma Prajd njegov „privatan projekat“, Miletić je istakao da te optužbe nisu tačne, ukazujući da se u Organizacionom odboru festivala nalazi devet romskih i dve neromske organizacije, kao i da je FRKA-u podržalo još 10 romskih NVO, ali i predsednik Odbora za kulturu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dragan Ristić.

Upravo je Ristić rekao novinarima da je Roma Prajd „jedna mala demonstracija naše prisutnosti, da smo sastavni deo društva i da je krajnje vreme da nas komšije razumeju, a razumeće nas najbolje ako spoznaju našu kulturu i način našeg života“. Boban Stojanović iz Parade ponosa Beograd kaže za Danas da je njemu Roma Prajd važan iz ugla aktivizma, pošto je i sam borac za ljudska prava, ali i zbog toga što je pripadnik jedne druge manjine, „koja je jednako isključena kao i romska zajednica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari