"Nismo iznenađeni, ali neće proći": Profesor Filip Ejdus kaže da dekan FPN-a nije izabran 1Foto: Jovana Stanković

„Dekan FPN nije izabran pošto je kandidat dobio 13 glasova u Savetu. Prema Statutu neophodna je većina (14) od ukupnog broja članova (27) bez obzira na to koliko je mesta u ovom telu popunjeno. Oni koji su saopštili da je dekan izabran bez većine uradili su to protivzakonito“, napisao je na svom profilu na društvenoj mreži Iks Filip Ejdus, profesor Fakulteta političkih nauka, jedan od članova Saveta FPN koji je podneo ostavku na tu funkciju.

On  je naveo da je većina od 14 članova uvek bila neophodna uključujući i periode kada je u Savetu bilo puno nepopunjenih mesta.

 

„Totalni je nonsens i nezabeležena budalaština interpretacija po kojoj se neophodna većina smanjuje ako postoji neko neupražnjeno mesto. Predstavnici u Savetu koje su imenovali Vlada i Studentski parlament su danas samo demonstrirali način na koji vide izbore, kao proces u kome oni pobeđuju bez obzira na zakon i iskazanu volju birača. Nismo iznenađeni, ali neće proći“, poručio je Ejdus.

Podsetimo, današnja sednica Saveta FPN završena je izglasavanjem sporne odluke po kojoj je profesor Slaviša Orlović izabran na novog dekana.

Aktuelni dekan Dragan Simić pre toga je saopštio da Orlović nije dobio većinu, jer mu je za izbor nedostajao jedan glas.

Studenti koji se protive tome da Orlović bude dekan protestovali su danas, a posle nezvanične informacije da je ipak dobio potreban broj glasova najavili su blokadu fakulteta ako odluka o njegovom izboru bude zvanično potvrđena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari