Ništa još nije gotovo, naša borba se nastavlja: Ekološki aktivisti o odbijanju vlasti da usvoji zakon o zabrani iskopavanja litijuma 1Foto: Printscreen/ParlamentSrbija; Ilustracija: Danas

 

Narodni poslanici sinoć, nakon četvorodnevne raprave, nisu usvojili Zakon o izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima na predlog opozicije. Kao što je Danas objavio za zakon je bilo 84 poslanika, protiv 128, a nije glasalo dvoje, te zakon nije prihvaćen.

– Prosto, većina bez prava na mišljenje je pobedila, kaže za Danas Miloš Srejović, kragujevački aktivista iz Ekološkog ustanka.

Nažalost, po njegovim rečima, već prvog dana skupštinske rasprave, ishod glasanja se mogao naslutiti.

– Brzo je postalo jasno da su poslanici vlasti tu po zadatku, i da im je interes kompanije, indirektno lični interes važniji od interesa naroda i države. Očekivano su, ne birajući sredstva, ignorisanjem važnih činjenica, lažima i manipulacijama veličali projekat Jadar, isključujući mogućnost bilo kakvih negativnih posledica što u najmanju ruku smatram neodgovornim, kaže Srejović.

Po njegovom mišljenju poslanici vlasti su napadima na opoziciju, meštane Gornjih Nedeljica, aktiviste i sve koji drugačije misle su jasno pokazali da im nije stalo da mišljenja većine, a važnost teme nam dozvoljava da to smatramo veleizdajom.

– O uvredama koje su prosipali na račun istaknutih naučnika i nepotkupljenom delu SANU je besmisleno i govoriti. Čestitao bih i zahvalio se poslanicima opozicije koji su argumentima i dostojanstvom pokazali kako se zastupa državni i narodni interes što im i jeste posao, ističe ovaj naš sagovornik.

Međutim, ništa još nije gotovo, ceni on.

– Naša borba se nastavlja, rezervnu zemlju nemamo a šta i koliko možemo smo više puta pokazali. Narod je svoje rekao. Neće kopati i ne damo Jadar, borbeno završava Miloš Srejović svoju izjavu za danas.

Za ekološkog aktivistu Dejana Miloševića Mišku, zastupnika Udruženja „Prvi prvi na skali” trenutno se dešava pat pozicija na litijumskoj tabli.

– Tako vidim Srbiju posle višednevne skupštinske „rasprave”. Kralj nije u šahu, a ne može da se odigra dozvoljen potez. Sasvim očekivano, zavađene strane, vlast i opozicija, ostaju na svojim pozicijama, a nema pomeranja ni u pozadini, gde su zainteresovane strane – rudarska korporacija i ugroženi narod, smatra Milošević.

On podseća da je temu zabrane iskopavanja litijuma inicirala opozicija, ali ambijent je kreirala vlast.

– Koliko je tu bilo tolerancije, stvarne volje da se sasluša druga strana, videla je javnost u prenosu koji je prečesto bio mučan. Pritom, kreator ambijenta je kršio poredak – nisu istog ranga zakonodavna i izvršna vlast, zna se ko kome polaže račune, a to se nije videlo. Uz to, obilovale su manipulacije podacima, primera radi: na više puta postavljeno prosto pitanje da navede sela, a tako i parcela, kojih se tiče projekat Jadar, ministarka rudarstva je govorila o pojedinim kućama prodatim Rio Tintu – i o Boru, navodi on.

A, dodaje Milošević, postoji mapa neotkupljenih objekata, ali i drugog privatnog vlasništva kao što su plodonosne njive koje zahvata široko eksploataciono polje ili su tik uz njega.

– Narod jednostavno neće da se odrekne tog imetka od kojeg živi, često je to višegeneracijsko nasleđe. I šta ćemo s tim, hoće li Rio Tinto i vlast na silu da otuđe?, pita se on.

Po njegovim rečima u ova četiri dana stvaran je privid da u svetu globalizovanom za bogate, mi posedovanjem jadarita kontrolišemo korporacije i svetske sile, a situacija je sasvim obrnuta. Dok smo kao država u mantri „slobodnog protoka robe”, uveravamo građanstvo da ćemo se 100 posto pitati u rudarskoj korporaciji koja je stoprocentno u vlasništvu stranaca.

– To ne biva nigde u svetu, pa neće ni kod nas, kratak i jasan je ovaj naš sagovornik.

Za uveravanje javnosti da je sve pod bezbedonosnom kontrolom Rio Tinta, manipuliše se i podacima o „2.000 testova” ove korporacije, a nikada nigde nije napisano, niti se čulo u Skupštini, kojih tačno 2.000 hemijskih analiza je obavljeno, gde mogu da se vide ti rezultati, da ih pronalizira još neko sem zaposlenih kod njih, napominje Milošević.

– Tema je bila zakon, litijum, a u anale besramnosti ušlo je urlanje „đubre jedno ustaško” i potom manipulisanje stenografskim beleškama, na šta je ukazao Otvoreni parlament. Gde su interesi tu su sukobi, videćemo ko će da pobedi u Srbiji, ali dijametralno su suprotne motivacije sa tržišta – profit, i iz zavičaja – opstanak, smatra on.

To, po njemu, presudno može da utiče na istrajnost u borbi, pa i ishod.

– Jedno je neupitno: šta god radili poslanici koji su bili glavni akteri ove teme, narod će da se vodi krilaticom: Misli globalno, deluj lokalno. Misliće i dalje globalno o štetočinstvu Rio Tinta, a još čvršće će da brani ognjište, nepokolebljiv je Dejan Milošević Miška.

– Unapred pripremljena predstava vladajuće partije da pokuša da obesmisli predlog opozcije a ne da stvarno razgovara o problemu lituijuma nikoga nije znenadila. Realni izveštaj kompetentnih fakulteta i struke je ponovo izostao i rasprava o ovako važnom, stručnom pitanju se pretvorila u klasičnu politizaciju, gde se svela na to „da li si za ekonomski razvoj Srbije ili ne?”, iako je profit koj je izneo Rio Tinto od 180 milona evra smešan i manji je od dva godišnja budžeta grada Kragujevca, kaže za Danas Nikola Nešić, iz stranke Zajedno članice grupacije zelenih stranaka.

I po njemu, na žalost – borba za našu zemlju, Srbiju moraće da se nastavi i odvija na ulici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari