Tužilaštvo BiH odložilo je potpisivanje sporazuma o razmeni dokaza u krivičnim delima ratnih zločina između Srbije i BiH, zbog promene mišljenja Ministarstva pravde BiH.



U pismu glavnog tužioca Milorada Barašina upućenom srpskom tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću navodi se da Barašin neće moći da „potpiše sporazum o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida iz razloga što sam naknadno dobio drugo mišljenje Ministarstva pravde BiH u kojem je izraženo neslaganje sa tekstom Sporazuma, te je dat prijedlog izmjena Sporazuma koji suštinski mijenja raniji tekst“.


U pismu od 21. januara ove godine ističe se i da Tužilaštvo BiH mora da ispoštuje stav i mišljenje Ministarstva pravde BiH i u tom smislu vrati tekst sporazuma u fazu pregovaranja. Srpsko tužilaštvo navodi da će prihvatiti poziv na ponovno usaglašavanje stavova u cilju unapređenja saradnje dva tužilaštva i pomirenja u regionu.

Predlog finalnog nacrta sporazuma koji bi omogućio razmenu dokaza u krivičnim delima ratnih zločina prethodno su usaglasile radne grupe dva tužilaštva tokom aprila u Beogradu i u Sarajevu, navedeno je u saopštenju srpskog tužilaštva za ratne zločine.

Inače, potpisivanje sporazuma o saradnji u progonu počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida između srpskog Tužilaštva za ratne zločine i Tužilaštva BiH bilo je najavljeno za 8. i 9. jul u Hagu. Potpisivanju sporazuma u Hagu 8. jula trebalo je da prisustvuju glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, američki ambasador za ratne zločine Stiven Rep, predstavnici Ambasade SAD u Beogradu i Odeljenja za ljudska prava i vladavinu prava pri Misiji OEBS-a u Srbiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari