„Niste sami“, poručila je na srpskom jeziku zvaničnicima Srbije I BiH evropska komesarka za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Gergieva na donatorskoj konferenciji „Obnovimo zajedno“ u Briselu, na kojoj je sakupljeno 995 miliona evra pomoći za poplavljena područja u našoj zemlji. Sličnu poruku podrške nam je uputila i prilikom posete Srbiji u maju kada je nakon razgovora s premijerom Aleksandrom Vučićem predala opremu za saniranje posledica poplava i obišla Obrenovac i Kostolac.

„Izrazila bih saosećanje sa Srbijom, sa našom braćom i sestrama koji su pogođeni silom prirode nezabeleženom do sada. Isto tako želim da izrazim divljenje prema hrabrosti i odlučnosti u reakciji na novonastalu situaciju koja je usledila u svim pogođenim područjima“, rekla je Georgieva i dodala „ponosni smo što možemo da budemo uz vas u ovim teškim danima“.

Od preuzimanja funkcije evropske komesarke za humanitarnu pomoć 2010. Georgieva se svojim angažmanom isticala u zemljama širom sveta, uključujući saniranje posledica zemljotresa na Haitiju i u Čileu, kao i poplava u Pakistanu. U Evropi je obezbedila pomoć EU za poplavljena područja u Rumuniji i Poljskoj, a doprinos je dala i u Mađarskoj, kada je ovu zemlju zadesila jedna od najvećih ekoloških katastrofa u njenoj istoriji zbog izlivanja toksičnog materijala u fabrici aluminijuma u Ajki. O njenom uspehu svedoče i brojna priznanja, uključujući prestižnu nagradu lista „Evropski glas“, koji ju je 2010. proglasio Evropljankom godine i evropskim komesarom godine.

Pre nego što se pridružila timu Evropske komisije, obavljala je niz funkcija u Svetskoj banci, počevši od 1993. Između ostalog, bila je direktor za strategiju i politiku u domenu zaštite životne sredine. Takođe je tri godine provela u Moskvi na funkciji direktora Svetske banke za Rusku Federaciju. Po povratku u Vašington 2007. je stupila na poziciju direktora za održivi razvoj, a vrhunac u karijeri je dostigla na mestu potpredsednika Svetske banke.

Kristalina Georgieva je rođena 1953. u Sofiji. Magistrirala je iz oblasti političke ekonomije i sociologije na Univerzitetu za nacionalnu i svetsku ekonomiju u rodnom gradu, a potom odbranila doktorsku disertaciju na temu zaštite životne sredine. Tečno govori engleski i ruski, a služi se francuskim. Gostujući je predavač na univerzitetima širom sveta, uključujući Harvard i Jejl. Udata je, majka jednog deteta. Zvanično živi u Vašingtonu, ali je zbog posla od ove godine uglavnom u Briselu. U slobodno vreme voli da putuje, svira gitaru, priprema egzotična jela i, posebno, da pleše.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari