Nisu samo naivni žrtve trgovine ljudima 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Pogrešno je predubeđenje da samo naivni mogu biti žrtve trgovine ljudima, kada vam je do nečeg puno stalo, kao što je posao kod velike nezaposlenosti, kritička svest opadne pa pomislite da je ponuda izlaz iz vašeg problema, upozoreno je danas na okruglom stolu posvećenom, prvenstveno, radnoj eksploataciji.

Najrizičnije oblasti u Srbiji gde može doći do radne ekspoloatacije su poljoprivreda, građevinarstvo, ugostiteljstvo, navela je konsultant Tamara Vukasović, navodeći da su problemi u Srbiji slični kao u Evropi.

Prema njenim rečima, ova pojava je prisutna svuda oko nas ali se nedovoljno prepoznaje, a epolog – sudski, u identifikovanju da postoji ili u zaustavljanju u trenutku regrutovanja žrtve, izostaje ili je malobrojan.
Srbija je zemlja odakle potiču žrtve, tu se eksploatišu, takođe je i tranzitna zemlja, navela je Vukasović, prema čijim rečima se često meša radna eksploatacije sa povredom prava iz rada.

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartrajt je istakao da istraživanja govore kako je u čitavoj Evropi sve
više trgovine ljudima radi radne eksploatacije.

Vrlo je važno, naglasio je, da se u potrošačkom društvu ne traži samo najniža cena već i da se sazna odakle neki
proizvod dolazi, „čije ruke su to napravile“. Da li je proizvod koji kupujem rezultat eksploatacije, objasnio je Kartrajt. On je podsetio da su investicije ključne za razvoj neke zemlje kao i profit za tržišnu ekonomiju, ali se ne sme zaboraviti da je trgovina ljudima zbog radne ekspolatacije „ogromno kršenje ljudskih prava“.

Cilj okruglog stola, kako je rečeno, je da se ohrabri dijalog ključnih zaintresovanih strana, uz razmenu dobre prakse raznih zemalja, kao što su poslovne zajednice, sindikati, vladine institucije, nevladin sektor, međunarodne
organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari