Niz događaja povodom obeležavanja genocida u Srebrenici 1

Povodom obeležavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici Fond za humanitarno pravo (FHP), u saradnji sa forum ZFD Beograd i Fondacijom Hajnrih Bel – predstavništvo u Beogradu organizuju niz događaja.

* Javni čas o sudski utvrđenim činjenicama o genocidu u Srebrenici biće održan danas u 15 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Čas drži Nemanja Stjepanović, istraživač FHP-a i jedan od najboljih poznavalaca rada Haškog tribunala i činjenica koje su utvrđene u njegovim sudskim presudama. Javni čas o Srebrenici deo je četvrte po redu Nacionalne škole tranzicione pravde, koja se održava od 5. juna do 11. jula 2017. Ovogodišnja Škola tranzicione pravde posvećena je sećanju na žrtve genocida u Srebrenici, i zbog toga će predavanje o događajima u i oko Srebrenice tokom jula 1995. biti održano u formi javnog časa, koji će biti otvoren za učešće svih zainteresovanih građana i građanki.

* Razgovor o odgovornosti i načinima sećanja na žrtve genocida u Srebrenici održaće se danas u 19 časova, takođe u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Javna debata o akterima, odgovornosti i posledicama genocida u Srebrenici u Srbiji gotovo ne postoji. Žrtava se sećaju malobrojni; porodice i aktivisti za ljudska prava, nasuprot zvaničnom narativu koji i dalje poriče sam genocid i odgovornost Srbije za ovaj zločin. Javni razgovor o Srebrenici, na godišnjicu genocida, predstavlja pokušaj da se ova zavera ćutanja i poricanja probije na način koji poštuje žrtve i njihovu želju da ih vidimo, čujemo i priznamo. Na tribini će govoriti, Marijana Toma, istoričarka, Ivica Đikić, novinar i publicista, Vladimir Miladinović, umetnik i novinar Filip Švarm

* U četvrtak 13. jula, u Medija centru, FHP će predstaviti Dosije „Deportacija izbeglica iz Srebrenice“. Nakon pada Srebrenice 11. jula 1995, procenjuje se da je nestalo oko 8.000 osoba, najvećim delom muškaraca koje je Vojska Republike Srpske smatrala (VRS) „vojno sposobnim“. Većina tih muškaraca je ubijena u periodu od 13. do 16. jula 1995, i to mahom u masovnim streljanjima na području opština Bratunac i Zvornik. Nakon tih masovnih ubistava, VRS je nastavila poteru za odbeglim Bošnjacima. Potraga, zarobljavanje i ubijanje preostalih muškaraca trajalo je nedeljama nakon pada Srebrenice. Deo tih muškaraca uspeo je da izbegne zarobljavanje na teritoriji BiH tako što je prešao granicu na Drini i sklonio se u Srbiju. Novi Dosije FHP-a bavi se njihovim sudbinama i ulogom državnih organa Srbije u deportacijama zarobljenih na teritoriju BiH i predajom policiji i vojsci bosanskih Srba.

Paljenje sveća na Andrićevom vencu

Inicijativa mladih za ljudska prava organizuje danas u 21 čas komemorativni skup u znak sećanja na žrtve genocida nad muslimanskim stanovništvom Srebrenice – paljenje sveća kod fontane u parku između Skupštine grada i zgrade Predsedništva (Andrićev venac).

„Ovim skupom želimo da odamo poštu žrtvama genocida u Srebrenici i da pokažemo da postoje građani i građanke Srbije koji se oštro protive njegovom negiranju. Ne pristajemo na ratnohuškačku politiku i politiku zaborava koja traje već 22 godine. Insistiramo na poštovanju utvrđenih činjenica, kao i pravnoj, ali i moralnoj osudi odgovornih. Odnos Srbije prema ratnim zločinima iz jugoslovenskih ratova, a posebno prema najtežem zločinu – zločinu genocida, uvek će predstavljati mračni odraz u ogledalu srpskog društva. Da se ne bi i za 22 godine probudili u zemlji koja umesto žrtava poštuje zločince, ovom prilikom kao i prethodnih godina pozivamo institucije Republike Srbije da priznaju genocid u Srebrenici i proglase 11. jul Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici“, ističu iz Inicijative.

Dan žalosti u Novom Pazaru

Novi Pazar – U Novom Pazaru je danas dan žalosti. Ovaj datum se obeležava od pre dve godine, kada je gradski parlament doneo odluku da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Istom odlukom 11. jul je proglašen i danom žalosti na teritoriji grada.

Gradski odbornici su ovom odlukom osudili su i sve druge zločine počinjene devedesetih godina prošlog veka, ali i naglasili „suštinski značaj pomirenja koje je zasnovano na dijalogu, suočavanju sa prošlošću i posvećenosti pravdi i podršci žrtvama kao osnov za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu“.

 Odluka o osudi genocida u Srebrenici i proglašavanju 11. jula Danom sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, doneta je 6. jula 2015. godine, na predlog svih odborničkih grupa u Skupštini grada. Današnjoj komemoraciji u Potočarima prisustvovaće predstavnici bošnjačkih političkih partija i znatan broj građana. Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejam Ugljanin predvodiće tročlanu delegaciju u kojoj će biti narodni poslanici SDA Sandžaka Enis Imamović i Bajro Gegić. S. N. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari