Poslednjeg dana predizborne kampanje pred sutrašnje prevremene parlamentarne izbore, domaći analitičari procenjuju da makedonski političari nisu položili test iz političke kulture, jer je u njihovim govorima bilo uvreda, negativnih kvalifikacija, pa čak i govora mržnje.

Za razliku od lidera i kandidata za poslanike vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDSM), albanske partije su govore u predizbornoj kampanji uglavnom posvetile evroatlantskim integracijama, rešavanju problema Albanaca i zahtevima za veći deo finansija iz budžeta za Albance i područja naseljena Albancima. „Lopovi“, „tranzicioni političari“, „diktatori“, samo su deo kvalifikacija koji su se mogli čuti sa mitinga makedonskih partija.

Glavna verbalna bitka vodila se između lidera VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Socijaldemokratskog saveza Branka Crvenkovskog, koji je i pored toga što se nije kandidovao, govorio na svakom mitingu svoje partije. Za dvadeset dana predizborne kampanje, makedonske političke partije vodile su uglavnom negativnu kampanju, iako su na njenom početku potpisali Deklaraciju za fer i demokratske izbore nazvanu „Kakav ćemo pečat ostaviti“.

Kako ocenjuju analitičari, najveću ulogu u toj negativnoj kampanji imali su elektronski mediji – provladina Televizija Sitel i opoziciona televizija A1, koje su se stavile na stranu VMRO DPMNE i SDSM. Savet za radio difuziju ocenio je da je monitoring na ove dve televizije pokazao da su one prekršile pravila za emitovanje reklama, odnosno da su partiju favorita reklamirali više vremena od dozvoljenog, kao i da su jednostrano izveštavali o političkim aktivnostima.

Za vreme kampanje nije bilo pravih debata na televiziji, zato što su kandidati i lider vladajuće VMRO DPMNE odbili učešće. Tako nije bilo TV duela kandidata za premijera jer Gruevski ne prihvata suočavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari