Dok predstavnici kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) tvrde da im je svejedno da li će Srpska pravoslavna crkva (SPC) proglasiti Petra Drugog Petrovića Njegoša za sveca, u SPC smatraju da Njegoš ispunjava sve kriterijume za kanonizaciju.

Istovremeno, glavna polemika u javnosti vodi se o tome da li je Njegoš – Srbin ili Crnogorac, te da li SPC ima pravo da Crnogorca proglašava za sveca.

– Njegoš jeste bio vrhunski pesnik, ali sa moralnog stanovišta, ljudskim kvalitetima i načinom života nije zaslužio takvo priznanje, smatra potpredsednik saveta Mitropolije CPC Stevo Vučinić. On kaže za Danas da je Njegoš u Crnoj Gori uvek bio cenjen isključivo kao pesnik, a da su ga, nezasluženo, na pijadestal sveca stavili Srbi.

– Namjera da se Njegoš kanonizuje nije bogoslovske nego političke prirode. On nije živio svetim životom, niti je bio primjer svještenika dostojnog za kanonizaciju. Život mu je bio vrlo sporan u moralnom, ali i dogmatskom smislu. U Luči mikrokozma je doveo u sumnju cijelu istinu pravoslavlja. Očitovao se pismeno, jasno i javno da sumnja u crkvene dogmate, da voli žene više od svega na ovome svijetu, i živio je i đelovao protiv monaškog zavjeta i crkvenih dogmi i kanona – ocenjuje Vučinić. On dodaje da bi se namera SPC da se Njegoš kanonizuje mogla tumačiti kao pokušaj srpske Patrijaršije da skrene pažnju javnosti od aktuelnih pedofilskih i homoseksualnih skandala, kao i problema Kosova.

– Njegoš je veliki pjesnik najmanjeg evropskog naroda kroz kojega su progovorili vjekovi u kojima su Crnogorci vodili zastrašujuću borbu za slobodu i opstanak kakvoj nema primjera u novijoj evropskoj istoriji. Međutim, Njegoš nije pjesnik Novog Zavjeta – Jevanđelja – nego Starog Zavjeta, dakle, osvete i krvi. Njemu se na teret stavlja tridesetak naručenih osveta – kaže Vučinić. Prema njegovim rečima, da je Njegoš bio „svještenik svetoga života, davno bi bio kanonizovan, prije sto pedeset godina u Crnogorskoj crkvi“.

– Vjerovatno, nezadovoljni statusom u Crnoj Gori, u SPC računaju da je na ovaj način destabilizuju, i da izazovu ozbiljne nerede sa teškim posljedicama. U svakom slučaju, ovaj prijedlog će nanijeti više štete Njegošu nego koristi crkvi, i dat je sa zadnjim namjerama da Njegoša kao pjesnika unizi, a preosvećenog Amfilohija uzvisi – zaključuje Vučinić.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej stavrofor Velibor Džomić kaže za Danas da ga stav CPC nimalo ne iznenađuje.

– Sveštenici raščinjenog Miraša Dedeića jedino bi sebe mogli da vide kao svece i nikog drugog. Šalu na stranu, ali ne čudi me takav stav zvaničnika kanonski nepriznate CPC, koja u proteklih 20 godina na sve moguće načine pokušava da okleveta Petra Prvog Cetinjskog i Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji su utemeljivači Crne Gore. Oni kažu da je Petar Cetinjski bio genocidan na delu, a Njegoš na peru, pa čak traže novo tumačenje, odnosno falsifikovanje Njegoševih dela – naglašava Džomić. On podseća da su Njegoševa dela u Crnoj Gori štampana tek početkom 20. veka, dok ih je Matica Srpska štampala polovinom 19. veka.

– Kao što su komunisti govorili da su raščistili sa religijom, tako su i sveštenici CPC raščistili i sa Njegošem i religijom. Ali, to im ne daje za pravo da Njegošu osporavaju religioznost – zaključuje Džomić.

Komentari

Na portalima podgoričkih medija razvila se burna polemika o vladici Petru Petroviću Njegošu. Prenosimo najzanimljivije komentare.

– Ovo je atak na crnogorsku istoriju, nastavak utiranja crnogorske nacije, falsifikovanje istorije…

– Srbi i te kako imaju svoje velike ljude kao što je Njegoš…

– U „Zvjezdanim stazama“ imamo sličnu naciju Srbima – Borgove. Pokore planete i onda im ugrade implatante i memoriju da su svi Borgovi.

– Poistovjećivati naciju kojoj je i Njegoš sam pripadao sa „Zvjezdanim stazama“ zaista je nekulturno i ponižavanje i Njegoša i svega što je on radio.

Vladika Irinej: Nije normalno da se koriste tajni dosijei

Beograd – Vladika bački Irinej izjavio je juče da u demokratskom društvu nije normalno da se mediji pozivaju na tajna policijska dosijea protiv pojedinaca. „Pojedini mediji se pozivaju na tajna policijska dosijea, ali nije normalno da to postoji u demokratskom društvu. Tu se radi ili o zloupotrebi, ili je policija imala razloge da pojedine ljude drži u prismotri“, kazao je vladika Irinej na pitanje o pisanju medija o pojedinim episkopima SPC. Na okruglom stolu o odnosima SPC i države u pres centru Tanjuga, episkop bački je dodao da ne treba prejudicirati nečiju krivicu ako još nije utvrđena. On je dodao da je velika neozbiljnost i neodgovornost svih koji su tome doprineli, a naročito novinara koji se time bave. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari