Ni ovog proleća poljoprivrednici u Vojvodini ne mogu računati na pomoć države, pa će biti primorani da iz svojih kućnih rezervi iscede novac potreban za setvu suncokreta, soje, kukuruza i šećerne repe, a to je oko 35 milijardi dinara, kažu u svom saopštenju zrenjaninski ligaši i upozoravaju da obećanih pet hiljada dinara po hektaru oranica, vlada Vojislava Koštunice do danas nije isplatila.

Ni ovog proleća poljoprivrednici u Vojvodini ne mogu računati na pomoć države, pa će biti primorani da iz svojih kućnih rezervi iscede novac potreban za setvu suncokreta, soje, kukuruza i šećerne repe, a to je oko 35 milijardi dinara, kažu u svom saopštenju zrenjaninski ligaši i upozoravaju da obećanih pet hiljada dinara po hektaru oranica, vlada Vojislava Koštunice do danas nije isplatila. O premijama, regresima ili kratkoročnim kreditima za ratare iz vrha vlasti sada niko više ne govori. Doduše, u predizbornoj kampanji oračima, sejačima i žeteocima je u zamenu za glas nuđeno 100 evra po hektaru, podsećaju iz OO LSV Zrenjanin.
„Pošto su glasački listići prebrojani, odgovorno u Ligi socijaldemokrata Vojvodine tvrdimo da su devize za zemljoradnike bile velika šarena laža. Položaj dodatno otežavaju poskupljenja sredstava za zaštitu bilja i poskupljenja semena. U poređenju sa setvom 2006. ovogodišnja će iz tih razloga biti skuplja za 15 do 20 odsto. Ako, dakle, nekome odgovoraju dugi i zamorni pregovori oko formiranja republičke vlade, onda to sigurno nisu zemljoradnici Vojvodine jer njive ne mogu da čekaju“, kaže se u saopštenju OO LSV.
U odsustvu političke volje, čak i sposobnosti republičke vlasti, u Ligi socijaldemokrata Vojvodine rešenje vide u vraćanju nadležnosti institucijama Pokrajine, a pogotovo imovine i izvornih prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari