Više od 50.000 ljudi, sindikati navode oko 100.000, okupilo se juče na protestima u Grčkoj organizovanih povodom jednodnevnog generalnog štrajka zbog novog plana vlade o uvođenju dodatnih mera štenje. Na protestu pred Parlamentom u Atini pojedine grupe demonstranata bacale su Molotovljeve koktele i kamenice na policajce, a ovi su uzvratili suzavcem.


Sukobi, koji su trajali više od pola sata, nastavljeni su kod Ministarstva finansija, a Molotovljevi kokteli su uzrokovali požar u jednom kiosku, u kontejnerima i na jednoj autobuskoj stanici. Gvozdenim šipkama demonstranti su lomili stakla na izlozima, a luksuzne hotele u blizini zaštitili su kordoni policije, prenela je Beta.

Prema procenama policije, u Atini se okupilo više od 34.000 demonstranata, dok ih je u Solunu bilo oko 18.000. Na ulicama Atine i Soluna bilo je oko 5.000 policajaca. Generalni štrajk je još jedna demonstracija nezadovoljstva zbog novog otežavanja uslova življenja, pošto su tradicionalno dominantne političke partije gotovo izgubile podršku stanovništva nakon više od dve godine mera štednje. Više od 90 odsto Grka protivi se novim merama vlade, pokazuju rezultati poslednjeg istraživanja javnog mnjenja.

U Grčkoj su juče bili obustavljeni avionski letovi, nisu saobraćali vozovi i feriboti, nisu radile škole, bolnice, prodavnice, carinarnice.

Vlada želi da ispuni uslove „trojke“ – Evropske centralne banke, Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda – kako bi dobila novu tranšu iz „spasilačkog paketa“ od 31 milijarde evra. Otpor je snažan s obzirom na to da je nezaposlenost rekordna i da je trećina Grka ispod granice siromaštva.

Zaposleni u preduzećima koja treba da se privatizuju juče su na protestu u Atini skandirali – „No pasaran“. „Imamo trećinu nezaposlenih… Mi smo očajni i izgubili smo poverenje u EU“, rekao je 56-godišnji Ilias Loizos i dodao da mu je plata smanjena za 50 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari