Nemački naučnik Harald Cur Hauzen i francuski virusolozi Fransoaz Bare-Sinusi i Lik Montanjije dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu za otkriće virusa odgovornih za neka od najtežih oboljenja kod ljudi, saopšteno je juče u Stokholmu.

Nagrada vredna ukupno 1,4 miliona dolara (10 miliona švedskih kruna) dodeljena je Hauzeru kao priznanje za istraživanje uzročnika raka grlića materice, a Bare-Sinusijevoj i Montanjijeu za otkriće virusa HIV, koji je uzročnik side, saopštio je švedski Karolinska institut, a prenose agencije.

U obrazloženju se navodi da je Cur Hauzen (1936) počevši od 70-ih godina prošlog veka, suprotno tadašnjim medicinskim dogmama, shvatio i istražio ulogu humanog papiloma virusa (HPV) u nastanku raka grlića materice. „Njegovo otkriće dovelo je do opisa prirodnog istorijata infekcije HPV-om, spoznaje mehanizama HPV-om izazvane karcinogeneze i razvoja profilaktičke vakcine protiv infekcije HPV-om“, piše u obrazloženju.

Montanjije (1932) i Bare-Sinusijeva (1947) izolovali su početkom 80-ih godina prošlog veka na pariskom institutu Paster virus humane imunodeficijencije (HIV), uzročnik side, što je otvorilo put za primenu ključnih testova neophodnih za dijagnosticiranje bolesti. U obrazloženju nagrade piše da je njihovo otkriće bilo jedan od preduslova za sadašnje razumevanje biologije side i za antiretroviralni tretman te bolesti.

Nobelova nagrada, nazvana po njenom osnivaču, švedskom naučniku i izumitelju dinamita Alfredu Nobelu, međunarodna je nagrada koja se od 1901. godine svake godine dodeljuje istaknutim ličnostima iz oblasti fizike, hemije, medicine, književnosti i za doprinos miru u svetu. Nagrada se sastoji od diplome i novčane nagrade, a laureatima se zvanično dodeljuje na svečanim ceremonijama u Stokholmu i Oslu 10. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari