Organizacija za zabranu širenja hemijskog naoružanja (OIAC), koja će nadgledati uništenje tog oružja u Siriji, ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za mir, saopštio je juče Nobelov komitet u Oslu.


Kako se navodi, ta organizacija je nagrađena za svoje „napore u eliminaciji hemijskog oružja“. „Poslednji događaji u Siriji, gde je hemijsko oružje ponovo upotrebljeno, istakli su potrebu da se povećaju napori i uništi takvo oružje“, piše u saopštenju Nobelovog komiteta, prenela je Beta.

Komitet je podsetio da neke zemlje još nisu članice Organizacije za zabranu širenja hemijskog oružja, a neke zemlje nisu do predviđenog roka, aprila 2012, uništile svoje hemijske arsenale, „što se posebno odnosi na SAD i Rusiju“. Nobelov komitet je do sada dodeljujući brojne nagrade istakao potrebu da se uništi nuklearno oružje, a ovogodišnjom nagradom želi da doprinese zalaganjima za eliminaciju hemijskog oružja.

Organizacija za zabranu širenja hemijskog naoružanja, koja je aktivna na polju kontrole oružja i razoružanja, osnovana je 1997. godine, ima oko 500 zaposlenih, a sedište joj je u Hagu. Organizaciju finansiraju članice (ukupno 189) i u 2011. je imala budžet od oko 74 miliona evra. OIAC je do danas sproveo više od 5.000 inspekcija u 86 zemalja.

Sirija, koja je priznala da poseduje hemijsko naoružanje, trebalo bi u ponedeljak da postane članica OIAC. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun predložio je formiranje zajedničke misije OIAC i UN koju bi činilo oko 100 stručnjaka i čiji bi zadatak bio uništenje sirijskog hemijskog oružja. Prema podacima OIAC-a, 81,1 odsto prijavljenih zaliha je već eliminisano.

Protivnici sirijskog režima kritikovali su juče odluku Nobelovog komiteta. Kako piše britanski Telegraf, priznanje OIAC-u je, prema komentarima opozicije na društvenim mrežama, preuranjeno. Jedan aktivista naveo je da je Nobelov komitet „nagradio Bašara Asada i Vladimira Putina“.

Kandidati za Nobela za mir bili su i pakistanska devojčica Malala Jusufzai, koja se zalagala za obrazovanje žena u svojoj zemlji, ginekolog Denis Makveg iz DR Konga, bivši vojnik SAD Bredli Mening, sada poznat kao Čelsi Mening, koji je optužen da je odavao poverljiva dokumenta Vikiliksu, te Megi Gobran, egipatska kompjuterska naučnica, koja je napustila karijeru da bi se zamonašila kao koptska hrišćanka i osnovala dobrotvornu organizaciju.

Malala: Volela bih da budem premijerka

Njujork – Pakistanska tinejdžerka Malala Jusufzai, aktivistkinja za pravo devojčica na školovanje koju su talibani pokušali da ubiju, izjavila je da bi volela da postane premijerka. Ona je u razgovoru s novinarkom Si-En-En-a Kristijan Amanpur rekla da bi za nju bila „velika čast“ ako bi joj bila dodeljena Nobelova nagrada za mir. Malala je na pitanje čime bi volela da se bavi rekla da bi htela da pomogne Pakistanu. „Želim da postanem premijerka Pakistana, kako bih spasila svoju zemlju”, rekla je Malala i dodala da ako bi bila premijerka, izdvojila bi novac iz budžeta za obrazovanje. Pakistanska devojčica je u četvrtak dobila nagradu Saharov, koju dodeljuje Evropski parlament. Beta-AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari